Desetitisíce odborářů žádaly v Praze zastavení vládních reforem

23.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. června (ČTK) - K zastavení vládní reformy veřejných financí dnes vyzvaly koaliční kabinet desetitisíce odborářů při demonstraci na pražském Václavském náměstí. Podle jejich názoru chystaná reforma nepomůže zlepšení rozpočtů, ale pouze zvýší polarizaci české společnosti. Protest trval zhruba hodinu. Podle policie byl bez problémů.

Odboráři na náměstí měli vlajky s názvy svých organizací. Drželi i transparenty s nápisy "Reformu ano, ale spravedlivou", "Reforma jen pro bohaté", "Topolánek vaří z vody", "Běda běda bez oběda" nebo "Stravenky nedáme".

"Cíle reformy vládní koalice jsou naprosto jiné, než se vláda snaží sdělit občanům," řekl v projevu k demonstrantům z pódia u sochy svatého Václava předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a senátor ČSSD Milan Štěch. Podle jeho názoru je cílem vlády zejména otevřít cestu k privatizaci veřejných služeb. Návrh reformy Štech označil za 'škrtformu', která má dále polarizovat společnost na ještě užší a majetnější skupinu bohatých a na ostatní lidi.

"Dluhu se nezbavíme, když snížíme daně, škrtneme sociální výdaje, zlikvidujeme benefity a stravování pro zaměstnance," přečetl ve společné výzvě odborářů adresované českým politikům předseda odborového svazu Kovo Josef Středula. "Hanba vládě," přerušoval jej hlasitými výkřiky skandující dav vyzbrojený kromě transparentů píšťalkami, řehtačkami, bubínky či megafony.

"Vláda připravila nezodpovědný pokus na obyčejných lidech, kteří tento experiment zaplatí. Pro takovýto reformní hazard nezískala vládní koalice od občanů ve volbách mandát," uvedli ve výzvě odboráři.

Podle pořadatelů se na demonstraci sjelo přes 35.000 lidí z celé republiky. Policejní odhad byl o několik tisíc účastníků nižší. "Jsem rád, že nálada byla taková vynikající, bojová a přitom slušná," řekl novinářům Štěch. Odboráři původně počítali s účastí 50.000 až 70.000 lidí.

Účastníci si nevyslechli jen projevy, ale i hudbu. Z reproduktorů zněly třeba skladby Michala Davida, skupiny Elán a dua Těžkej Pokondr. Na závěr zaznělo Vangelisovo Dobytí ráje.

Na Václavské náměstí odboráři přišli průvodem od Domu odborových svazů na Žižkově, u kterého se scházeli už od dopoledne. Pochod na čas omezil dopravu v některých ulicích včetně magistrály.

Dnešní demonstrace se kromě členů ČMKOS zúčastnili i členové řady různých nejen odborových organizací. Připojily se například Sdružení pacientů, Rada seniorů, Sdružení nájemníků či hnutí Ne základnám. Mezi demonstranty byla i komunistická mládež a revoluční socialisté. Nechyběli předseda ČSSD Jiří Paroubek a poslanec Evropského parlamentu za sociální demokracii a bývalý šéf ČMKOS Richard Falbr. Štěch k tomu poznamenal, že na akci mohl přijít kdokoli. Politici ale slovo nedostali. Byla to demonstrace odborářů, zdůraznil Štěch.

Na náměstí odboráři postavili tribunu, ač jim to magistrát nepovolil a podle dnešních Lidových novin kvůli tomu zvažuje i žalobu. Štěch podotkl, že pořadatelé shromáždění na to mají ze zákona právo.

Náměstí se zcela vyprázdnilo těsně potom, co odboráři demonstraci ukončili. Lidi z prostranství vyhnal hustý liják.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK