Ceny domácích letenek v USA klesly, do zahraničí ovšem vzrostly

24.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. června (zpravodaj ČTK) - Americké letecké společnosti začátkem léta meziročně zdražily mezinárodní lety zhruba o deset procent. Ceny vnitrostátních letů naopak mírně, o dvě procenta, poklesly. Vyplývá to z údajů společnosti Sabre, která provozuje největší počítačový rezervační systém.

Zpáteční letenka mimo Spojené státy v ekonomické třídě stála loni v létě v průměru 907 dolarů (v současném kurzu asi 19.400 korun), zatímco letos vychází na 997 dolarů (asi 21.300 korun), spočítala Sabre.

Ceny zaoceánských letenek by ovšem mohly brzy začít klesat, odhaduje analytik odvětví letecké dopravy v makléřské společnosti Calyon Securities Ray Neidl. Očekává, že aerolinie pustí na trh letenky, které až dosud zadržovaly, aby dosáhly co nejvyšších cen. Objevit by se mohly v nabídce na poslední chvíli za přijatelnější ceny ještě tento měsíc, předpokládá.

Domácí zpáteční lety vyjdou letos v průměru na 340 dolarů (asi 7300 korun), konstatovala Sabre na základě cen více než milionu letenek zakoupených do konce května pro cesty v červnu, červenci a srpnu. Ke snížení o dvě procenta, prvnímu od roku 2004, přistoupily letecké společnosti i přes vyšší ceny paliva a obecnou snahu letenky zdražovat. Loni v létě ceny naopak rostly kvůli snížení celkové kapacity letadel, i když poptávka po létání byla vysoká.

Letos aerolinie počet míst v letadlech, respektive letů rozšířily, ale zájem není tak vysoký, jak očekávaly, uvedl ředitel pro výzkum Sabre Airline Solutions Chris Spidle. Snížení cen jde především na vrub nízkonákladových společností, naopak klasičtí dopravci počet míst v letních měsících zachovali stejný nebo mírně zredukovali.

Superlaciné jsou podle cestovní internetové stránky farecompare.com lety na Floridu, kde ale léto není hlavní turistickou sezonou, dále do Denveru v Coloradu a částečně do Chicaga. Na transkontinentální lety se ovšem pokles cen nevztahuje.

Motoristická organizace AAA v souvislosti s lacinějšími letenkami upozorňuje cestovatele, aby zvážili, zda vzhledem k vysokým cenám benzinu není nakonec výhodnější cestovat letadlem než autem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK