V Bratislavě se jezdí novým tunelem Sitina

24.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 24. června (ČTK) - Od dnešního poledne mohou motoristé na Slovensku využívat v západní části Bratislavy nový dálniční tunel Sitina. Motoristům má ulehčit tranzit například z Česka do Maďarska a Rakouska či na sever země.

Tunel vyplní chybějící dálniční úsek z Brna směrem do Budapešti a Žiliny. Řidiči by se nyní měli vyhnout dlouhému čekání na jedné z nejvytíženějších bratislavských křižovatek Patrónka. Na výstavbě tunelu dlouhého zhruba 14 kilometrů za zhruba 4,5 miliardy slovenských korun (3,8 miliardy Kč) stavbaři pracovali od října 2005.

Tunel byl slavnostně otevřen v sobotu. Prvním vozidlem které si oficiálně vyzkoušelo jízdu novým dálničním tunelem, byl monopost Formule 1 skotského pilota Davida Coultharda. Pro běžný provoz byl tunel otevřen dnes.

Tunel tvoří dva samostatné tubusy, každý má dva jízdní pruhy. Očekává se, že jím denně projede přes 20.000 vozidel. Soutěž na jeho zhotovení vyhrálo japonsko-české konsorcium Taisei-Skanska DS.

V posledních letech se na Slovensku dokončily dva větší tunely. Koncem roku 2004 téměř pětikilometrový tunel Branisko na východním Slovensku a v roce 2005 asi 600metrový tunel Horelica na severu země. Na dálnici D1, která má v budoucnosti spojit Bratislavu s Košicemi, se plánuje několik dalších tunelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK