Některé agentury nezákonně žádají peníze za zprostředkování práce

24.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Agentury, které zprostředkovávají práci v zahraničí a vybírají za to peníze, porušují zákon o zaměstnanosti. Agentura je totiž placena zaměstnavatelem, který uchazeče o práci nakonec přijme. Dnes o tom informovala Česká televize, která skrytou kamerou natočila záznam, jak si firma účtovala za zprostředkování práce v Řecku 7000 korun.

Ze zákona vyplývá, že od fyzické osoby, které je zaměstnání zprostředkováno, nemůže být požadována úhrada. Pokud firma platbu přijme, je ve skutečnosti za jednu činnost placena dvakrát, uvedla televize. Společnosti pak hrozí správní řízení, ve kterém může dostat pokutu nebo přijít o licenci.

Podniky proto někdy úhradu neoprávněně schovají pod jinou položku. Podle úřadů je ale obtížné takové jednání firmě prokázat. "Je nutné, aby ten člověk získal jednoznačný, pokud možno, listinný důkaz, o tom, že zaplatil za zprostředkování," řekl Miroslav Tichý z ministerstva práce a sociálních věcí. Ministerstvo proto doporučuje při hledání práce obracet se spíše na úřady práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK