Právo: Obchvat Prahy se zřejmě zpozdí o další tři roky

25.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. června (ČTK) - Dokončení obchvatu Prahy se zřejmě protáhne o další tři roky na rok 2013. Píše to deník Právo s odvoláním na člena výkonné rady Sdružení pro výstavbu silničního okruhu kolem Prahy Zdeňka Kotouše (ČSSD). Ředitelství silnic a dálnic odhaduje, že na dokončení stavby bude potřeba ještě 84 miliard korun.

Urychlit výstavbu okruhu mělo pomoci memorandum, které v červenci 2004 podepsali primátor Pavel Bém (ODS), tehdejší ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL) a hejtman Středočeského kraje Petr Bendl (ODS), připomíná Právo. Na přípravu staveb měla dohlížet stálá pracovní skupina, aby se zrychlilo územní řízení, výkup pozemků a zajistilo financování.

"Bohužel musím konstatovat, že memorandum se nijak nepromítlo z hlediska očekávané vstřícnosti při složitých jednáních s úřady a ekology," uvedl Kotouš. "Současný stav příprav a realizace jednotlivých úseků odsouvá dokončení obchvatu zřejmě až do roku 2013," řekl deníku.

Stavbaři se nyní zaměřují na jižní část pražského okruhu, tedy oblast, kde je hustota silniční sítě minimální a dopravní situace nejhorší. Podle ŘSD došlo k významnému pokroku na úsecích Lahovice-Slivenec a Lahovice-Vestec, kde se podařilo vykoupit všechny pozemky. Je tak reálné, že tyto stavby budou zprovozněny v roce 2009, čímž k nynějším 17 kilometrům okruhu přibude dalších 16 km. Celkem by obchvat měl mít 83 kilometrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK