CCS: Cena benzinu stagnuje, nafta podražila

25.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. června (ČTK) - Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 v uplynulém týdnu stagnovala, naopak průměrná cena za litr nafty se zvýšila o 12 haléřů. Litr naturalu tak stojí v průměru 30,36 Kč; za litr nafty zaplatí motoristé 28,23 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Hranici 30 korun pokořily ceny benzinu ve druhé polovině května.

Nejvíce peněz zaplatí za benzin obyvatelé Prahy, kde litr naturalu stojí 30,59 koruny. Z nejlevnějšího benzinu se mohou naopak těšit v Olomouckém kraji, kde litr stojí 30,16 koruny. Nejvíce zlevnil benzin v Plzeňském kraji, a to o sedm haléřů na 30,50 koruny. V Jihočeském a Moravskoslezském kraji cena benzinu stagnovala, v ostatních krajích se cena za litr benzinu buď zvýšila nebo snížila, ale vždy jen o pár haléřů.

Nejdražší naftu mají Pražané, za litr platí 28,62 koruny, což je o sedm haléřů více než před týdnem. Ve všech krajích kromě Olomouckého již stojí litr nafty více než 28 Kč; v Olomouckém kraji litr stojí 27,89 Kč. Nejvícë zdražila nafta v Libereckém kraji, o 22 haléřů na 28,19 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot v tuzemsku klesaly zhruba od poloviny loňského srpna do půlky letošního února, kdy se ceny benzinu i nafty pohybovaly shodně okolo 26,30 koruny za litr. V únoru začaly ceny růst a počátkem května přesáhly u benzinu 29 Kč/l.

Přes dlouhodobý nárůst však ceny pohonných hmot nedosahují úrovně loňského srpna. Tehdy stál litr benzinu průměrně 32 korun. Za naftu motoristé platili zhruba 30 Kč/l.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK