MfD: Experti občanských demokratů nabízí rychlejší snižování daní

26.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. června (ČTK) - Podniky by se mohly dočkat snížení daňové sazby na 19 procent dříve než v roce 2010, jak zatím ve svém návrhu předpokládá vláda. Poslanecký klub ODS bude dnes posuzovat plán, který připravili straničtí experti a který podle informací Mladé fronty Dnes s rychlejším poklesem firemních daní počítá.

Podle deníku ODS diskutuje i možném snížení zdanění fyzických osob proti původní vládní představě 15 procent z takzvané superhrubé mzdy, kterou tvoří plat zaměstnance plus odvody na pojištění placené zaměstnavatelem. "Budeme usilovat o to, aby celkové zdanění osob i firem bylo nižší než ve vládním batohu," řekl MfD šéf daňové expertní skupiny ODS Michal Doktor. O detailech nechtěl hovořit, uvedl jen, že u fyzických osob by mohl být ponechán výpočet prostřednictvím superhrubé mzdy.

Rychlejší snížení podnikových daní než v roce 2010 listu potvrdili také dva členové expertní skupiny - bývalý poslanec Martin Kocourek a ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. "Předpokládám, že to by také měla být jedna z nejvýznamnějších změn, ke které ještě v reformě může dojít," uvedl Říman.

Vláda zatím navrhuje, že firmy by měly platit místo dnešních 24 procent ze svého příjmu od příštího roku daň 22 procent, od roku 2009 ještě o dvě procenta méně a konečných 19 procent v roce 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK