Krajský soud poslal výrobce ponožek Lonku do konkurzu

26.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 26. června (ČTK) - Krajský soud v Ostravě prohlásil konkurz na společnost LONKA Příbor, která počátkem letošního roku po 135 letech zastavila výrobu ponožek a punčochového zboží. Konkurzním správcem soud jmenoval Michala Kačmaříka, zjistila ČTK na internetových stránkách ministerstva spravedlnosti. Návrhů na konkurz se sešlo více než 80, téměř všichni navrhovatelé jsou bývalí zaměstnanci, řekl místopředseda soudu Rostislav Krhut. Firma před několika dny schválila vstup do likvidace.

Zatím s největší pohledávkou za osm milionů korun se soudu přihlásila Okresní správa sociálního zabezpečení v Novém Jičíně, která si dělá nárok i na nezaplacené penále za 18 milionů korun. Všeobecná zdravotní pojišťovna má pohledávku 1,7 milionu korun a přibližně stejnou částku dluží Lonka také novojičínskému úřadu práce. Například firma NBL Factoring má úvěrové pohledávky za 34.000 eur (více než 950.000 korun). Podle Krhuta je jisté, že se objeví i další věřitelé.

Majitelé zastavili výrobu ponožek a punčoch v Příboře na počátku letošního roku, protože jim chyběl provozní kapitál. Ke konci ledna podalo všech 105 zaměstnanců Lonky výpovědi. Textilka údajně doplatila na silnou korunu a neustála tlak levné asijské konkurence, která jí postupně odlákala řadu tradičních západoevropských odběratelů. Vlastníkům Lonky se ani nepodařilo najít zájemce, který by firmu převzal i s jejími dluhy.

V roce 2005 Lonka vykázala auditovanou ztrátu 400.000 korun. Provozní zisk dosáhl šesti milionů korun, což bylo o osm milionů méně než v roce 2004. Posledním vlastníkem Lonky je pražská firma HKM Holding, která má 99 procent akcií. Firma měla problémy s vyplácením mezd, zaměstnanci Lonky proto podali návrh na konkurz už několikrát, dříve své návrhy vždy vzali zpět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK