Akcie CME se dostaly nad 100 dolarů

26.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hamilton (Bermudy) 26. června (ČTK) - Akcie americké mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME) dnes vystoupily nad 100 dolarů, kde zatím ještě nikdy nebyly. Impulzem k růstu byla mimo jiné zpráva, že se akcie objevily v indexech Russell, které sledují institucionální investoři. CME v České republice vlastní komerční televizi Nova.

Akcie firmy vytrvale zpevňují od roku 2002, kdy se podnik začal blížit vítězství ve sporu s českým státem. Majitel CME, americký miliardář a dědic kosmetického impéria Estée Lauder Ronald Lauder Česko zažaloval, že jeho investici neochránilo před lidmi kolem podnikatele Vladimíra Železného. Ten se proti Lauderově vůli zmocnil kontroly nad TV Nova.

Akcie CME se začátkem roku prodávaly asi za 72 dolarů, takže za půl roku mají zisk téměř 40 procent. Hlavní index trhu Nasdaq, kde se akcie podniku obchodují, za stejnou dobu zpevnil asi o sedm procent. Akcie se obchodují ve Spojených státech na elektronickém trhu Nasdaq a od konce června 2005 se dají koupit i na pražské burze.

Akcie CME se po vstupu na pražskou burzu prodávaly asi za 1200 korun, což bylo asi 50 dolarů. Někteří čeští analytici jimi ale opovrhovali. Například analytik HVB Bank Dušan Jalový tehdy ČTK řekl, že akcie jsou na nezajímavé úrovni, podobně analytik Martin Zezula z Conseq Finance Management řekl, že akcie by nekoupil ani za 40 dolarů. Naopak Patria Finance jako jedna z mála doporučovala akcie nakupovat. V zahraničí v té době převládala nákupní nebo neutrální doporučení.

"Zahrnutí akcií CME do indexu Russell 3000, Russell 1000 a Russell Global jsou další tři ukazatele silného růstu, který firma zažívá v posledních třech letech," řekl šéf CME Michael Garin.

Indexy ze skupiny Russell patří k nejsledovanějším v branži a většinou si všímají firem v růstové fázi. Podle těchto indexů se řídí manažeři velkých investičních společností i soukromí správcové majetku. S indexy jsou spjata aktiva za zhruba čtyři biliony dolarů.

CME vlastní televizní stanice v šesti zemích střední a východní Evropy, které sleduje asi 90 milionů diváků. V Česku vlastní vedle Novy i sportovní kanál Galaxie sport, na Slovensku jí patří stanice Markíza. Vlastní ale i stanice v Chorvatsku (Nova TV), Rumunsku (PRO TV, Acasa, PRO Cinema, PRO TV International, Sport.ro), Slovinsku (POP TV, Kanal A) a na Ukrajině (Studio 1+1, Studio 1+1 International, Kino, Citi).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK