Americké akcie pokračují v růstu, statistika je ale drží zpátky

26.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. června (ČTK) - Americké akcie během dopolední části obchodování zpevňovaly a navázaly na růst z předchozího dne. Zisky ale nebyly vysoké, protože nová série statistických údajů pro trh nevyznívá nejpříznivěji. Naopak pro další růst hovoří pokračující vlna fúzí, která je letos jedním z hlavních důvodů růstu akciových trhů.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.410 bodů a proti předchozímu závěru vykazovaly růst v rozsahu asi půl procenta. Širší index S&P 500 byl vyšší o 0,3 procenta na 1503 bodech, podobně index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal téměř 0,3 procenta a byl v blízkosti 2585 bodů.

V USA dnes byly zveřejněny údaje o spotřebitelské důvěře, které byly horší, než se mezi analytiky čekalo. Další zpráva o prodeji domů také nebyla podle předpokladů, takže akcie smazaly část ranních zisků.

Trh bydlení je v USA delší dobu v útlumu a zatímco část analytiků očekává zlepšení, existují také názory opačné. Dnes zveřejnila výsledky hospodaření společnost Lennar, která se zaměřuje na výstavbu domů pro širší trh, tedy pro méně náročné klienty. Firma je ve ztrátě a její šéfové uvedli, že zatím dál počítají s poklesem trhu.

Dosavadní vývoj v zásadě potvrzuje, že trh bydlení je v recesi, což má na spotřebitele negativní dopady. Američané jsou zvyklí financovat bydlení hypotékou, při poklesu cen nemovitostí se ale část lidí dostává do problémů a má potíže se splácením. To působí nepříznivě na spotřebitelské výdaje i na spotřebitelskou důvěru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK