Klienti KTP Quantum dostanou další část odškodnění

27.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. června (ČTK) - Klienti největšího tuzemského zkrachovalého obchodníka s cennými papíry KTP Quantum dostanou po pěti letech od vyhlášení konkurzu další část odškodnění. Díky státní půjčce a údajům soudu bude Garanční fond obchodníků s cennými papíry rozdělovat od pátku do konce srpna 16.600 osobám v součtu 370 milionů korun. Půjde zatím o největší vyplácenou náhradu v případu, v němž jdou škody zřejmě do miliard korun, vyplývá z informací fondu a České spořitelny, která výplaty organizuje.

Podrobné informace k výplatám najdou klienti KTP Quantum v dopise, který jim fond a Česká spořitelna v těchto dnech rozesílá. Klient může zvolit převzetí hotovosti na pobočce nebo bezhotovostní převod na bankovní účet, oznámila spořitelna v tiskové zprávě.

Společnost KTP Quantum skončila v konkurzu na jaře 2002, již dlouho předtím čelila tlaku regulátora kapitálového trhu. Fond se dlouhodobě potýká s nedostatkem peněz a tak doposud vyplatil u KTP odškodnění jen 296 milionů korun. Celková částka potřebná na odškodnění se naposledy odhadovala na zhruba 1,4 miliardy korun.

Fond se také potýká s věrohodností podkladů o majetku zákazníků. Potřebné údaje pro výplatu získal fond letos v květnu. Data předal fondu Městský soud v Praze, konkurzní správce KTP Quantum požadované údaje pracovníkům fondu nepředal. "Nový soubor dat obsahuje podrobné ocenění cenných papírů nakupovaných KTP Quantum, což je pro správný výpočet náhrad pro klienty nezbytné," uvedl mediální zástupce fondu Radek Zeman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK