V obchodech naplno začaly letní výprodeje

27.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. června (ČTK) - V Česku naplno propukly letní výprodeje a cedule s nápisem "sleva" či "sale" visí ve výlohách většiny obchodů prodávajících oděvy, sportovní či turistické potřeby. Slevy, které dosahují až několika desítek procent, v těchto dnech zahájily i velké obchodní řetězce. Obchodníci tvrdí, že letní výprodeje letos kvůli teplému jaru zahájili dříve a skončí s nimi až v září.

Letní výprodej dnes odstartovaly například obchody Tesco, které textil zlevnily až o 70 procent a sportovní vybavení, zahrádkářské potřeby, venkovní hračky a grilovací či turistické potřeby až o čtvrtinu. V následujících týdnech Tesco plánuje další vlny slev, které se budou týkat širšího sortimentu zboží a jejichž výše bude v desítkách procent.

Eva Williams ze společnosti Tesco Stores ČR dnes ČTK řekla, že obchody Tesco letní slevy letos zahájily o několik týdnů dříve, než tomu bylo loni. "Posun je způsoben nejen očekáváním zákazníků, ale také letošním teplým počasím, které jarní sezonu nastartovalo již na přelomu února a března. Pochopitelně i zájem o letní zboží následoval dříve, než tomu bylo zvykem v uplynulých letech," uvedla Williams, podle které slevy v obchodech Tesco budou pokračovat do poloviny září.

Výprodeje dnes zahájily také hypermarkety Interspar, které nyní letní zboží prodávají se slevou několika desítek procent. Až o 60 procent zlevnily v těchto dnech jarní a letní sortiment i obchody s oděvy a textilem Marks & Spencer. Ve znamení sezonních slev letního zboží budou i prázdninové měsíce, kdy by měly ceny vybraného zboží klesnout ještě výrazněji. Podle mluvčí společnosti Marks & Spencer Renaty Fišerové bude záležet na tom, jak velké zásoby jarního a letního sortimentu obchodníkům zůstanou.

Hypermarkety Hypernova zahájí letní slevy na začátku července. Ceny sezonního zboží klesnou v rozmezí od 30 procent do 70 procent. Slevy se budou týkat letního textilu, sportovních potřeb, elektra a domácích a zahradnických potřeb.

První obchodníci zahájili výprodeje již v polovině června, kdy například sportovní prodejny Gigasport zlevnily část jarního a letního zboží až o několik desítek procent. Levněji lidé v těchto obchodech nakoupí jarní a letní obuv, oblečení, jízdní kola i letní turistické potřeby. Také Gigasport bude v letních slevách pokračovat do konce letních prázdnin.

V uplynulých letech tuzemští obchodníci letní slevy zahajovali stále dříve, a kopírovali tak situaci v západní Evropě, kde mají tyto akce dlouholetou tradici. Časný začátek výprodejů prosazují v Evropě velké obchodní domy, které argumentují tím, že počátkem července se už velká města vylidní a není komu prodávat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK