Koruna posílila o 15 haléřů na 28,59 Kč/EUR

27.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. června (ČTK) - Česká měna posílila k euru o 15 haléřů na 28,59 Kč/EUR, kde stála po 17:00. Zhodnocovaly se i ostatní měny v regionu. Vůči dolaru koruna zpevnila na závěrečných 21,28 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Posiluje celý region, i když polskému zlotému k tomu muselo pomoci zvýšení úrokových sazeb, uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. Z technického pohledu jde o konsolidaci předchozího růstu, žádnou aktuální změnu trendu to nenaznačuje, doplnil analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Světové finanční trhy jsou podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory v posledních dvou dnech zasaženy obavami o trh méně kvalitních hypoték v USA. "Strach z rizika snížil chuť mnoha investorů uzavírat obchody financované nízkoúročenými měnami. To bylo nepříjemné pro většinu vysoko úročených měn, a naopak povzbudivé pro všechny nízkoúročené měny, jako je například česká koruna nebo japonský jen," vysvětlil.

Ve čtvrtek bude trh čekat na výsledky jednání ČNB. "Makroekonomická data sice naznačují potřebu dalšího utažení měnových podmínek, avšak podle našeho názoru si bankovní rada po květnu dá přestávku a sazby ponechá na stávajících úrovních," odhadl. Rizikovým, i když málo pravděpodobným, je scénář zvýšení sazeb již na čtvrtečním zasedání, podotkl Vejmělek. Důvody pro tento krok by se podle něj určitě našly.

Dolar se proti euru obchodoval na 1,3432 USD/EUR. Na trhu prý nebyly vidět žádné větší pohyby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK