HN: ČEPS se chystá na dovoz elektřiny z východu

28.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. června (ČTK) - Státní společnost ČEPS, jež vlastní a provozuje domácí přenosové sítě elektrické energie, se začíná připravovat na možný dovoz proudu z východu. Podle Hospodářských novin ji k tomu vedou obavy z budoucího nedostatku tuzemských energetických zdrojů.

"Pokud se v ČR nepostaví dostatek nových zdrojů - a to je vyloučeno, mají-li zůstat zachovány ekologické limity těžby hnědého uhlí i stop jaderné energetice - přestane být země kolem roku 2012 ve výrobě proudu soběstačná. Pak bude jediným řešením přivést k nám elektřinu z východní Evropy," uvedl ředitel ČEPS Vladimír Tošovský.

Ke konečnému rozhodnutí firmě údajně schází dostatek informací o tom, jak bude energetická situace v ČR za pět let skutečně vypadat. K napojení východoevropských sítí ke středoevropským přitom nestačí jen posílit přenosové cesty, vyřešit se musí i odlišnost parametrů soustav.

S energetickým deficitem podle deníku počítají i analýzy energetické společnosti ČEZ. Podle nich bude v ČR v roce 2020 chybět výrobní kapacita na 30 terrawathodin ročně, což představuje asi třetinu v té době předpokládané spotřeby. Nahrazení výpadku, alespoň zčásti, dovozem elektřiny z východu plánuje i ministr průmyslu Martin Říman.

Firma ČEPS počítá s tím, že se prostřednictvím její soustavy bude dopravovat z východu i elektřina do dalších evropských států. Proto už začala s posilování sítí. "Nutné je především zvýšit kapacitu linek vedoucích severojižním směrem," upřesnil Tošenovský.

ČEPS nyní chystá tři velké projekty na severní Moravě. Jednak chce zdvojnásobit zhruba devadesátikilometrové vedení mezi Prosenicemi a Nošovicemi. Dále plánuje výstavbu nové, zhruba stejně dlouhé linky mezi Krasíkovem a Horními Životicemi. Dalším krokem má být posílení trasy mezi Slavěticemi a rakouskou hranicí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK