Americké akcie po třídenním poklesu výrazně oživily

28.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. června (ČTK) - Akcie na amerických burzách ve středu výrazně oživily a ukončily třídenní sérii poklesu. Z útlumu trh vyvedly akcie ropných společností díky vzestupu cen ropy. Investoři pak začali kupovat akcie firem, které v minulých dnech klesaly. Na devizovém trhu opět rostl kurz japonského jenu.

Dow Jonesův index nakonec stoupl o 0,68 procenta na 13.427,73 bodu. Souhrnný index trhu Nasdaq posílil o 1,21 procenta na 2605,35 bodu.

Hlavní indexy začaly ve středu dalším poklesem pod vlivem zprávy o výrazném poklesu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby. Dvouprocentní růst ceny americké ropy v reakci na nečekaný pokles zásob ropných produktů v USA však zvedl akcie ropných koncernů v čele s Exxon Mobil.

Technologický trh Nasdaq zpevňoval s pomocí akcií firmy Oracle. Třetí největší světový výrobce softwaru vykázal den předtím vyšší čtvrtletní zisk, než se očekávalo.

Na devizovém trhu rostl kurz japonského jenu třetí den po sobě. Investoři přestali používat jen k nákupům měn s vyššími výnosy, protože u nich začala převládat averze k riziku. Tu podporují obavy z vývoje na americkém trhu rizikových hypoték a výkyvy akciových trhů.

Jen k dolaru v závěru newyorského obchodování stoupl na 122,64 JPY z úterního závěru 123,26 JPY. K euru japonská měna zpevnila na 164,94 JPY z předchozích 165,93 JPY. Dolar k euru byl bez větší změny kolem 1,3450 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK