Soud zamítl žalobu Osinku kvůli cenám VPO, prý je nepřípustná

28.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 28. června (ČTK) - Brněnský krajský soud zamítl žalobu státního podniku Osinek na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o údajném předražování železa firmou Vysoké pece Ostrava (VPO), jež je dnes součástí Mittal Steel. ÚOHS dříve rozhodl, že zvýšení cen pro Osinek v roce 2003 nebylo zneužitím dominance. Osinek, kterému kdysi patřily Vítkovice Steel, s tím ale nesouhlasil. Žalobu ale podat nemohl, nevyužil všechny předcházející možnosti, rozhodl soud. Osinek se může obrátit na Nejvyšší správní soud.

VPO byly pro Vítkovice monopolním dodavatelem. Spor mezi Osinkem, který tehdy vlastnil 99 procent akcií Vítkovice Steel, a Vysokými pecemi Ostrava, které jsou dnes součástí skupiny Mittal Steel, začal už v roce 2002.

Osinek spočítal, že si VPO naúčtovaly o stovky milionů navíc. Naopak VPO vyčíslila svoji pohledávku vůči Osinku za neuhrazené dodávky na víc než dvě miliardy Kč. Spor už opakovaně řešil i soud v Ostravě, dál se jím zabývá i antimonopolní úřad. Jeho nynější předseda Martin Pecina, který některá rozhodnutí vydaná v neprospěch Osinku zrušil, stál přitom v minulosti v čele státního podniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK