Nejvyšší soud v USA zrušil precedens z roku 1911 o tvorbě cen

28.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 28. června (ČTK) - Americký nejvyšší soud dnes zrušil rozhodnutí z roku 1911, podle něhož se výrobce s maloobchodním prodejcem v některých případech nemohou domlouvat na konečné ceně zboží. Téměř 100 let starý precedens podobné smlouvy automaticky považoval za ilegální podle antimonopolního zákona. Informovala o tom agentura Reuters.

Soud verdikt zrušil poměrem pět hlasů ku čtyřem. Dosavadní zákonná úprava považuje za ilegální, když výrobci určují dealerům minimální ceny, za které mohou výrobky prodávat v maloobchodní síti.

Rozhodnutí je považováno za vítězství amerických obchodních skupin, které tvrdí, že existence podobných smluv konkurenci spíš prospívá. Vyzvaly proto soud, aby přijal méně přísnou úpravu, která umožní zkoumat smlouvy případ od případu.

O zrušení starého zákona usilovaly mimo jiné antimonopolní orgány spolu s ministerstvem spravedlnosti a Federální obchodní komisí (FTC). O zachování zákona nicméně usilovalo 37 států americké unie a také přední organizace za práva spotřebitelů.

Rozhodnutí vychází z odvolání, které k nejvyššímu soudu podala společnost Leegin Creative Leather Products. Ta vyrábí dámské prádlo a doplňky značky Brighton. V roce 1997 zavedla pravidla, v nichž si stanovila, že bude obchodovat pouze s takovými maloobchodními prodejci, kteří budou prodávat zboží za ceny, které si firma sama určí. Firma tak chtěla zabránit tomu, že se její výrobky objeví ve výprodeji.

Leegin Creative reagovala na případ, kdy se celá její kolekce objevila ve výprodeji v síti PSKS. S obchodem pak ukončila spolupráci, prodejce se však odvolal na zákon z roku 1911 a nařknul výrobce z porušování antimonopolního zákona. Soud pak obchodu PSKS přiznal odškodné 3,6 milionu dolarů (téměř 77 milionů Kč) a 375.000 USD jako výlohy na soudní řízení. Federální odvolací soud s tím později souhlasil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK