Japonské akcie díky vývozcům rostly, jen oslabil

29.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. června (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily a skončily na nejvyšší hodnotě za týden. Trhy podpořili hlavně vývozci v čele s automobilkou Toyota, kterým pomohl slabší jen. V závěru obchodování index Nikkei vzrostl o 206,09 bodu, tedy 1,15 procenta, a uzavřel na 18.138,36 bodu. Za celé čtvrtletí si index připsal 4,92 procenta a od počátku letošního roku je vyšší o 5,3 procenta.

Akcie největšího japonského provozovatele kaváren Doutor Coffee však oslabily. Důvodem byla zpráva, že akcionáři společnosti podpořili fúzi s firmou Nippon Restaurant Systems, přestože hedgeové fondy s ní nesouhlasily.

Dolar v Asii prodloužil své zisky vůči jenu, ke kterým mu pomohlo čtvrteční rozhodnutí americké centrální banky (Fed) ponechat úrokové sazby na dosavadní úrovni. Fed také signalizoval, že zůstane obezřetný vůči inflaci a nijak nedal najevo obavy z vývoje na trhu hypoték, čímž naznačil, že úroky se letos zřejmě snižovat nebudou. Jen mírně oslabila i zpráva, že spotřebitelské ceny v oblasti Tokia v červnu nečekaně klesly o 0,1 procenta. Zpráva vyvolala pochybnosti o tom, zda se japonská ekonomika opravdu bude schopná dostat z deflace.

V závěru asijského obchodování dolar k jenu stoupl o 0,2 procenta na 123,40 JPY. Euro vůči jenu posílilo také o 0,2 procenta na 165,87 JPY. Dolar k euru skončil téměř beze změny na 1,3445 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK