Zdražení mýta v Rakousku se promítne do cen

29.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Zvýšení mýtného v Rakousku pro kamiony a autobusy se promítne do cen tuzemských dopravců, kteří vozí zboží nebo turisty do anebo přes tuto alpskou zemi. Zdražit mohou například cesty do Chorvatska nebo Itálie. ČTK to řekl mluvčí sdružení Česmad Bohemia Martin Felix.

Podle mluvčího asociace cestovních kanceláří Tomio Okamury může zvýšení mýta spolu s nedávno zavedenou obratovou daní znamenat pro rodiny cestující na zájezd k moři přes Rakousko zdražení až o tisíce korun.

Rakousko zvýší mýtné v průměru o 4,2 centu na kilometr (asi 1,2 Kč) na 26,9 centu za kilometr. Mimořádné zvýšení mýtného, které Rakousku EU překvapivě povolila, bude diferencované podle počtu náprav: u nákladních vozů se dvěma nápravami bude činit 2,5 centu, se třemi nápravami 3,4 centu a u čtyř- a vícenápravových vozů 5,1 centu na kilometr.

"Situace je teď taková, že dopravci jezdí na hranici rentability a všechno musí převést do ceny zákazníkům," uvedl Felix. Zvýšení nebude skokové, ani nijak dramatické, ale postupně se do cen určitě promítne, dodal.

Pro přepravce má být zvýšení kompenzováno snížením daně z motorových vozidel o polovinu. Naopak státní pokladně má tuto ztrátu více než vynahradit zvýšení daně z pohonných hmot o tři až pět centů na litr rovněž od poloviny roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK