O prázdninách se před víkendy opět zastaví kamiony

29.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Od začátku července začne platit prázdninová úprava zákazu jízd kamionů. Nákladní vozy nebudou moci vyjet na silnice v páteční podvečer, v sobotu dopoledne a v neděli odpoledne. Během roku přitom nemohou kamiony jezdit jen v neděli. ČTK to dnes řekl mluvčí sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Podle Felixe si dopravci na úpravu zavedenou loni zvykli a potíže jim činí jen nedostatek míst, na která mohou v pátek vozidla zaparkovat. Pravidelně tak zaplňují například benzinová čerpadla u dálnic a hlavních tahů. Podle odhadů sdružení v tuzemsku chybí na 2000 parkovacích míst. Naopak se nenaplnily obavy z nárůstu nákladní dopravy o víkendech.

Problémy mají i okolní země, ve kterých čekající kamiony blokují příjezdové komunikace k hraničním přechodům s Českem. Česká strana v době zákazu žádná nákladní vozidla nepřijímá.

Nákladní vozy podle nového silničního zákona z poloviny loňského roku od července nesmějí jezdit v pátek od 17:00 do 21:00 a naopak mají povolenou jízdu v sobotu od 13:00 do neděle do 13:00. Do té doby mohly kamiony o prázdninách v pátek jezdit, a naopak nesměly jezdit prakticky po celou neděli a v sobotu od 07:00 do 20:00.

Dopravci proti pátečnímu zákazu protestovali s poukazem na zkrácení pracovního týdne a nutnost zvýšit intenzitu dopravy během ostatních dní. Ministerstvo dopravy loni slíbilo návrat k předchozímu stavu, případné změny ale nastanou nejdříve na podzim.

Zatímco dopravci požadují zrušení pátečního zákazu, Strana zelených chce jeho rozšíření. Hovoří se rovněž o možnosti rozšířit prázdninový režim na celý rok. S tím Česmad nesouhlasí.

Podle studie Centra dopravního výzkumu nastává největší kumulace dopravy v pondělí, protože vyjíždějí jak tuzemští dopravci, tak i tranzitní vozidla z odstavných stání v ČR. Omezení jízd v pátek vede k dalšímu nárůstu dopravy až o desetinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK