ÚOHS: C. S. Cargo může koupit konkurenční Šmidberský Transport

29.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 29. června (ČTK) - Jičínská přepravní firma C. S. Cargo Holding může převzít konkurenční společnost Šmidberský Transport z Pardubic. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Fúzi vznikne největší firma na českém trhu kamionové přepravy s podílem mezi deseti až 15 procenty. Podle ÚOHS to ale neomezí konkurenci na trhu, řekl ČTK mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

Šmidberský Transport zaměstnává přes 500 lidí a provozuje 315 nákladních aut. Loni vykázal tržby kolem miliardy korun. C.S. Cargo s 1250 pracovníky mělo tržby téměř trojnásobné. Firma, kterou ze 30 procent vlastní italská bankovní skupina UniCredit, patří mezi největší dopravní a logistické společnosti v Česku.

C.S Cargo je největším tuzemským přepravcem piva, Šmidberský se specializuje spíše na stavebniny. Obě společnosti budou ještě několik měsíců budou působit samostatně, poté by se měly spojit. Skupina pak bude provozovat zhruba 2000 kamionů denně.

I tak ale bude mít dostatek konkurentů na trhu, míní ÚOHS. Mezinárodní i vnitrostátní přepravě se věnují také DHL Expess, ČSAD Jihotrans, Četrans nebo Icom transport, vyjmenoval Chalupa. ÚOHS za poslední rok a půl žádnou z desítek posuzovaných fúzí nezamítl.

C.S.Cargo v Česku působí od roku 1995. Vlastní ještě servisní společnost Truck Point, ČSAD Jičín a Cargo Alfa, která má Šmidberský Transport fakticky převzít. Koupě pardubické firmy byla první ze série akvizic, které chce C.S. Cargo v ČR a dalších zemích regionu uskutečnit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK