Banky se začnou řídit od července přísnějšími pravidly fungování

29.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Banky a finanční instituce se budou od července řídit přísnějšími pravidly svého fungování. Od 1. července totiž nabývá účinnosti novela zákona, která mění kapitálové požadavky na finanční instituce. Podle vyjádření bank a analytiků pro ČTK se zpřísnění požadavků zásadním způsobem zákazníků nedotkne, v některých případech může dobrým podnikovým klientům zlevnit úvěry. Drobných klientů by se změny neměly dotknout téměř vůbec.

Novela zákona se týká zejména řízení rizik, tedy kapitálové přiměřenosti a kontrolních pravidel finančních institucí. Změna se tak dotkne nejen bank, ale i spořitelních a úvěrních družstev, obchodníků s cennými papíry a institucí elektronických peněz. Předlohu přinesl plánovaný přechod na nová evropská pravidla kapitálové přiměřenosti s názvem Basel II.

"Podle mého názoru nebudou změny v činnosti českých bank nijak dramatické, alespoň co se týká bezprostředního dopadu ve vztahu ke klientům," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Podle něj nastanou nejdůležitější změny skrytě a projevit se mohou jen v případě vážnější krize bankovního systému či ekonomiky jako celku. Pro klienta by měly změny znamenat vyšší stupeň jistoty, že rizika jsou v jeho bance řízena na dostatečné úrovni, dodal.

Norma zavádí změnu ve způsobu měření rizik bankami a finančními institucemi. Dále se změní způsob, kterým finanční společnosti umisťují kapitál pro neočekávané škody. Změnou mají projít také informace bank a finančních institucí, mají se zvýšit požadavky na odbornost a aktuálnost informací.

Rozšíří se i rozsah informací, které budou instituce chtít od zákazníka žádajícího o úvěr. Například banky tak budou moci rozlišovat mezi méně a více rizikovými podnikovými klienty a těm méně rizikovým nabídnout lepší podmínky.

Pravidla ale podle Hatlapatky budou také dost náročná z hlediska finančního i personálního pro banky a mohou se v určitých případech promítnout například do cen některých služeb.

Banky se na změny připravují několik let a většinu opatření stanovených novou normou již uplatňují. Například HVB Bank postupně nová pravidla zavádí od roku 2004. Komerční banka řadu změn zavedla na konci 90. let a ČSOB je na většinu opatření podle svého vyjádření připravena od konce loňského roku.

Pro klienty bank by se tedy nemělo příliš změnit, některé banky budou požadovat více podkladů při rozhodování o poskytnutí úvěru, nebo budou také rozlišovat mezi spolehlivými a nespolehlivými klienty, což se může projevit například v ceně úvěru. "Basel II se pozitivně odráží v příznivějších podmínkách (včetně cenových) pro klienty, kteří mají stabilní a zdravou finanční situaci, transparentní finanční výkazy, jasný podnikatelský záměr, kvalitní zajištění a průběžně komunikují s bankou," uvedl ke změnám Tomáš Kopecký z tiskového oddělení ČSOB.

Obdobně bude na klienty nahlížet Česká spořitelna. "Hlavní přínos se zavedením Basel II vidíme v tom, že nyní budeme moci lépe diferencovat mezi klienty s dobrou a horší platební disciplínou, a tím také řídit rizika, které banka podstupuje," uvedla Simona Můčková z tiskového oddělení České spořitelny. Méně rizikoví klienti by pak podle ní měli získal lepší podmínky úvěru.

Takové rozlišování podle některých bank povede v některých případech i ke změnám v informacích, které budou od klientů požadovat. "Na spuštění jsme připraveni a pro klienty se mnoho nezmění, dojde pouze k drobným změnám v podkladové dokumentaci," uvedla například mluvčí HVB Bank a Živnostenské banky Petra Kopecká. Naopak Komerční banka bude od klientů podle Zuzany Čepelkové z tiskového oddělení požadovat stejné dokumenty jako doposud nebo stejné typy zajištění úvěrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK