Podniky jsou proti změnám ve zdanění závodního stravování

29.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Hospodářská komora při jednáních o dílčích úpravách návrhu reformy veřejných financí prosazuje zachování daňové uznatelnosti závodního stravování. Podnikatelé kritizují především to, že firmy často investovaly peníze do vybudování vlastních stravovacích zařízení s tím, že budou moci tyto investice uplatnit jako daňově uznatelné položky v následujících letech, řekl ČTK prezident HK ČR Jaromír Drábek. Opatření by prý pro podniky vyústily ve ztrátu vynaložených peněz a někdy dokonce k ukončení závodního stravování.

Z ankety komory mezi podnikateli vyplynulo, že tento problém neřeší jen velké společnosti, kde se náklady pohybují až v řádech desítek milionů korun, ale i menší podnikatelé, pro něž i investice desítek, či stovek tisíc korun představuje významný výdaj. Získané podklady od jednotlivých firem předal Drábek ministrovi financí Miroslavovi Kalouskovi.

"Pevně věřím, že navrhovaná úprava neprojde," uvedl Miroslav Jakubec, ředitel společnosti Klimax. Ta zaměstnává více než 400 osob a letos provedla první část investice do závodního stravování za více než milion Kč. Letos ještě plánuje vybudovat novou výdejnu jídla a jídelnu pro asi 300 osob. Tato investice přesáhne 1,5 milionu Kč.

Neuznatelné náklady za desítky milionů korun by toto opatření znamenalo pro skupinu ČEZ. Ředitel úseku správy nemovitostí a služby Martin Vojáček upozornil na to, že během posledních tří let bylo v rámci skupiny ČEZ do zařízení závodního stravování investováno zhruba 55 milionů Kč.

"Investovali jsme do stavebních úprav a do vybavení. Vedle daňově neuznatelných nákladů ve formě odpisů nebo příspěvku ze strany zaměstnavatele tato případná změna ve svém důsledku znamená pro zaměstnavatele nenávratnou ztrátu vynaložených peněz, další platby v rámci daně z příjmu a ukončení závodního stravování," podotkl.

Další firmy jsou současnou situací znepokojeny a zvažované investice do vybudování vlastních stravovacích zařízení prý vážně zvažují. "Do oblasti stravování jsme ještě neinvestovali, ale hodláme tak učinit ještě letos. Se znepokojením však sledujeme, že autoři navržené reformy veřejných financí v zájmu hledání úspor navrhují dokonce zrušit daňovou uznatelnost části nákladů a nerozpakují se sáhnout na jednu z mála podpor orientovaných ve prospěch pracovníků," poznamenal Jiří Zajíc z firmy Nero Trade.

V reakcích firem se objevily také ryze pragmatické pohledy zaměstnavatelů, mezi nimi i názor Rostislava Dvořáka z firmy Vývoj Třešť. "V naší firmě s 250 zaměstnanci nepůjde o finanční dopad, protože zrušíme přípravu a výdej teplých jídel pro zaměstnance s odkazem na vládní reformu," dodal. Finanční ztráta nevyužitých investic prý není velká, představuje necelé dva miliony Kč. Na druhé straně jsou zde pozitiva, protože firma získá z jídelny výrobní dílnu.

V anketě se ale vyskytly také názory souhlasící se zrušením daňové uznatelnosti, byť prý byly víceméně ojedinělé. Jednatel firmy Fontanar Miloš Pokorný tvrdí, že příspěvky na tzv. závodní stravování jsou stejně nesmyslné jako poskytování deputátního uhlí nebo vstupenek na koncerty všeho druhu. Není to podle něj nic jiného než zaplevelení daňových zákonů. "Domnívám se, že členům HK by mělo jít především o zjednodušení systému a přiblížení se zvyklostem v EU než konzervování manýr z dob reálného socialismu," uzavřel.

Koalice začne o změnách v reformě vyjednávat po 10. červenci, do té doby má ministerstvo financí spočítat dopady navržených úprav. Sněmovna má o reformě rozhodnout koncem letních prázdnin. Opozice ji odmítá, takže kabinet potřebuje, aby všichni koaliční poslanci reformu podpořili. Vláda musí opět spoléhat i na dva bývalé sociální demokraty Michala Pohanku a Miloše Melčáka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK