Burza za pololetí vydělala dvakrát více než loni

29.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Tuzemské akcie letos investorům do konce pololetí přinesly více než dvojnásobné zhodnocení než za celý loňský rok. Hlavní index PX vzrostl letos od ledna do konce června o 16 procent, zatímco za celý loňský rok jen o 7,9 procenta. Investovat na pražské burze tak bylo výhodnější než na řadě vyspělých zahraničních burz. Hitem byly akcie mediální skupiny CME a nadprůměrně se dařilo i realitním emisím, vyplývalo ze statistiky burzy.

Klíčem k solidním výnosům byl podle analytiků vzestup světových akciových trhů, příznivý vývoj české ekonomiky a ziskové hospodaření firem. Tuzemským akciím se také vyhýbaly krizové momenty a špatné zprávy. Trh nemá důvod nehledět i do budoucna s optimismem, i když se neustále přetřásá očekávaná korekce kvůli možnému hromadnému prodávání ziskových akcií.

"Dlouhodobý investor by měl mít klidné léto, krátkodobý investor bude i nadále indexy bedlivě sledovat a pokud by došlo k nějakému poklesu, tak ho jistě využije k nákupu, protože dlouhodobě jsme pořád na pražskou burzu optimisté," mírnil obavy analytik J&T Banky Roman Liška.

Z jednotlivých emisí vyrostly od ledna do června o více než 40 procent akcie majitele nejsledovanější televize v ČR firmy CME. Akcie realitních skupin ECM a Orco si připsaly zhruba čtvrtinu. Naproti tomu akcie tabákové společnosti Philip Morris se téměř nepohnuly.

Nabídka akcií na trhu by se do konce roku mohla rozšířit. Přípravu primární emise akcií na podzimní měsíce potvrdil vlastník černouhelných dolů OKD. Možný vstup svých akcií na pražskou a budapešťskou burzu pak oznámila i síť autobazarů a prodejen nových automobilů AAA Auto. Aktuálně bylo v obchodním systému burzy pro nejlepší akcie 11 emisí, což makléři považují za nedostatečnou nabídku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK