Demokraté Bushovi neprodlouží zvláštní obchodní pravomoci

29.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Soul 29. června (ČTK) - Demokratická část americké Sněmovny reprezentantů odmítla požadavek prezidenta George Bushe na prodloužení jeho zvláštních obchodních pravomocí. Od roku 1975, kdy tento institut v USA existuje, to je teprve podruhé, co prezident o tyto priority přijde. Podle demokratů nelze podpořit ani právě vyjednanou dohodu s Jižní Koreou, která bude podepsána v sobotu, to už ale demokraté nemohou ovlivnit.

Demokraté mají připomínky i k obchodní dohodě s Kolumbií, do konce by ale prý mohli podpořit podobnou dohodu s Panamou a Peru.

Předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová a další demokratičtí činitelé také uvedli, že na seznamu legislativních priorit není obnova dočasných prezidentských pravomocí, které by umožnily schvalovat obchodní dohody bez rizika, že je Kongres pozmění.

"Ještě než ta rozprava může začít, musíme přínosy globalizace rozšířit na všechny Američany," uvedli demokraté. Jejich stanovisko přišlo pár hodin poté, co Bílý dům zákonodárce pokáral za to, že zvláštní pravomoci nechtějí Bushovi prodloužit. Možnost rozhodovat o obchodních vztazích Bushovi skončí v sobotu.

Vzhledem k postoji demokratů je tedy jisté, že Bush od neděle nebude moci obchodní dohody ve zrychleném režimu schvalovat. Demokraté svůj postoj mimo jiné zdůvodňují tím, že dosavadní obchodní dohody jsou z části zodpovědné za to, že z USA mizí pracovní místa.

Od roku 1975 to bude podruhé, co americký prezident přijde o pravomoci na podporu obchodu. Zatím byl těchto privilegií zbaven jen Bill Clinton. Cílem těchto obchodních pravomocí, které mají přechodnou platnost a musí se obnovovat, je urychlit odstraňování obchodních bariér a otevírat nové trhy v dalších zemích.

Bush se těchto pravomocí v úřadu už nedočká a není ani jisté, zda je bude mít nový prezident.

"Tento politováníhodný výsledek znamená, že ostatní země budou dál jednat mezi sebou o volném obchodu, zatímco Spojené státy jsou nuceny stát stranou," řekl mluvčí Bílého domu Tony Fratto.

K prodloužení zvláštních obchodních pravomocí zákonodárce vyzvali rovněž nejbližší Bushovi spolupracovníci. Tedy ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, ministr financí Henry Paulson, zmocněnkyně vlády pro obchod Susan Schwabová a ministr obchodu Carlos Gutierrez.

Pravomoci, jejichž platnost v sobotu skončí, Bushovi umožňovaly jednat o obchodních dohodách s ostatními zeměmi, aniž by do vyjednaných podmínek mohli zasahovat zákonodárci. Ti sice uzavřené dohody museli schválit, avšak neměli možnost je měnit. Buď je tedy schválili tak, jak je dostali na stůl, nebo je odmítli. Takový postup se považuje za nutný, pokud se Spojené státy mají účastnit obchodních jednání.

Demokraté zároveň navrhli vlastní priority. "Očekáváme, že v nejbližší postoupíme s legislativou, která bude řešit rostoucí obchodní nerovnováhu s Čínou, posílí vymahatelnost amerických obchodních smluv a obchodního práva, a zlepší podporu, abychom zajistili, že američtí zaměstnanci a firmy budou dál ve světě konkurenceschopní," uvedli demokraté.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK