CVVM: Lidé vidí nezaměstnanost jako přiměřenou nebo vysokou

04.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. července (ČTK) - Mezi českými občany se téměř vyrovnalo názorové zastoupení těch, kteří se domnívají, že současná úroveň nezaměstnanosti je přiměřená, a těch, kteří ji označují za příliš vysokou. Ukázalo to červnové šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Za přiměřenou označilo současnou úroveň nezaměstnanosti 47 procent dotázaných, za příliš vysokou ji považuje 46 procent respondentů.

Příliš nízká je nezaměstnanost pro dvě procenta dotázaných a pět procent neumělo na tuto otázku odpovědět, ukázal průzkum.

Míra nezaměstnanosti se na jaře letošního roku pohybovala mezi šesti až sedmi procenty a byla nejnižší od července 2004, kdy se začala sledovat podle nové metodiky. Tehdy dosahovala devíti procent.

Podíl Čechů, kteří hodnotí nezaměstnanost jako přiměřenou, přitom od roku 2004 neustále roste, a to zejména na úkor těch, kteří o ní hovoří jako o příliš vysoké. Zatímco ještě před třemi lety nezaměstnanost v Česku hodnotilo jako příliš vysokou 77 procent lidí a přiměřená se zdála 17 procentům, v současnosti jsou jejich názory téměř vyrovnané.

Mezi českými občany přitom převládá názor, že v příštích dvou letech zůstane úroveň nezaměstnanosti v ČR na přibližně stejné úrovni, jako je tomu dnes. Soudí tak více než polovina dotázaných. Pětina Čechů se domnívá, že se částečně zvýší, a 14 procent dotázaných soudí, že nezaměstnanost částečně klesne. Posun úrovně nezaměstnanosti ve smyslu nějakých výrazných změn očekává jen zanedbatelný podíl českých občanů - tři procenta z nich hovoří o výrazném zvýšení, výrazné snížení neočekává ani procento dotázaných.

Pokud jde o hodnocení na pracovním trhu, nejrozšířenější je mezi Čechy názor, že většina nezaměstnaných nemůže sehnat vhodnou práci. Soudí tak 50 procent lidí. Třetina občanů se ale domnívá, že nezaměstnaní nemají z velké části zájem pracovat a více než desetina dotázaných soudí, že nemohou sehnat vůbec žádnou práci.

Pokud Češi hodnotí situaci na pracovním trhu v místě jejich bydliště, pak nejvíce z nich (61 procent) soudí, že je možné najít práci, ale je těžké najít vhodnou. Téměř čtvrtina hovoří o tom, že je těžké najít jakoukoli práci a necelá desetina dotázaných se domnívá, že v místě jejich bydliště není žádný problém sehnat vhodnou práci. Naopak tři procenta dotázaných mají pocit, že je nemožné najít jakoukoli práci.

Průzkumu CVVM se letos v červnu zúčastnilo 1013 obyvatel ČR starších 15 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK