Zkrácený obchodní týden přinesl na burze dva nové rekordy

04.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. července (ČTK) - Pražská burza v uplynulých dnech nebrala na vědomí varování skeptiků, že zkrácený obchodní týden přinese slabší obchodování a stagnaci trhu. Akcie naopak dvakrát posunuly rekord a úterní obchodování patřilo k letos nejživějším. Hlavní index PX si polepšil o 2,07 procenta na 1897,6 bodu, vyplynulo ze statistik.

Největší zásluhu na vzestupu měly podle analytiků zejména akcie dvou podniků. Akcie energetické skupiny ČEZ vyrostly o 3,7 procenta na 1137 korun a pokračování směrem vzhůru nebylo vyloučeno. ČEZ pokračoval ve vykupování vlastních akcií a oznámil, že bude aktivní součástí nové energetické burzy, která zahájí činnost 17. července.

Akcie Komerční banky stouply dokonce o 4,3 procenta na 4124 korun a zastínily akcie konkurenční Erste, majitelky České spořitelny, jež si polepšily o 1,4 procenta na 1690 korun. Směr trhu podpořily i akcie operátora Telefónica O2 ziskem 1,3 procenta na 603,9 koruny.

Akcie textilní firmy Pegas Nonwovens naopak oslabily o 1,7 procenta na 800,5 koruny, když prodejní pokyny přišly na trh po oznámení možného odchodu hlavního akcionáře textilky společnosti Pamplona. Akcie výrobce léčiv Zentiva se přestaly obchodovat s nárokem na dividendu 11,5 koruny za kus před zdaněním a ztratily 1,4 procenta na 1422 korun.

Celkem investoři zobchodovali akcie za zhruba průměrných 11 miliard korun po minulém objemu 17,6 miliardy korun, v úterý ale obchody překvapily vysokým takřka pětimiliardovým objemem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK