Inspekce potvrdila rozsáhlé spekulace se státní půdou

04.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. července (ČTK) - Kontrola všech 60 územních pracovišť Pozemkového fondu potvrdila rozsáhlé spekulace se státní zemědělskou půdou. Skupiny podnikatelů manipulují soutěže a na získané pozemky získávají státní i evropské dotace. Uvedla to Česká televize, která o možných spekulacích informovala již dříve.

Podvod spočívá v tom, se skupina podnikatelů podá několik nabídek na koupi pozemků s různou výší peněžní sumy. Vyhraje nejvyšší nabídka, ale vítěz nepodepíše smlouvu se státem a nezaplatí. Pozemek podle zákona získává zájemce s druhou nejvyšší nabídkou, ale ten smlouvu také nepodepíše; toto se může opakovat několikrát.

Pozemek nakonec získá ten, který je nejtěsněji nad nabídkou zájemce mimo domluvenou skupinu. Výsledkem je, že místní farmáři, kteří na půdě hospodaří, se k ní nedostanou. Skupina podnikatelů, která je většinou odjinud, pak získá dotace.

Podle televize stihla jedna skupina podnikatelů na území pěti okresů za 2,5 roku odstoupit od smlouvy se státem víc než 4000krát. Zmínění podnikatelé spolupracují v řadě firem, především v pražské akciové společnosti Spojené farmy. Jeden z podnikatelů této skupiny Petr Krogman považuje obvinění ze spekulací za útoky konkurentů v boji o pozemky.

Mluvčí Pozemkového fondu Michal Bureš uvedl, že inspekce, kterou nařídil fondu ministr zemědělství Petr Gandalovič, časté odstupování od smluv zjistila. Dodal ale, že zákon při tom porušován není.

Podle televize je nynější zákon pro spekulanty výhodný. Pozemkový fond bude usilovat o to, aby se do zákona dostala taková opatření, která toto počínání odstraní či aspoň znevýhodní. Ministerstvo zemědělství bude navíc iniciovat kontrolu Nejvyššího kontrolního úřadu v této oblasti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK