EK souhlasí s převzetím Endesy firmami Enel a Acciona

05.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. července (ČTK) - Evropská komise dnes dala zelenou převzetí největší španělské energetické firmy Endesa italskou energetickou skupinou Enel a španělskou stavební společností Acciona. Hodnota transakce činí 43,7 miliardy eur (1,3 bilionu Kč). Ve středu již dohodou s podmínkami schválil španělský úřad pro regulaci energetického trhu CNE.

"Komise usoudila, že navrhovaná transakce nebude výrazně bránit efektivní konkurenci v evropské hospodářské oblasti nebo v její podstatné části," uvádí se v prohlášení. Komise upozornila, že plánované převzetí ovlivní hlavně sektor s elektřinou a zaznamenala pouze omezené překrývání aktivit na trzích v Portugalsku, Německu a Řecku. Avšak vzhledem k plánovanému prodeji části aktivit Endesy německé firmě E.ON jediný trh s elektřinou, který akvizice ovlivní, bude Španělsko.

CNE schválil akvizici ve středu, stanovil však 12 podmínek. V Enelu vlastní 32 procent Itálie a většina podmínek má zamezit vlivu Itálie na budoucnost španělské firmy. EK se již ve středu nechala slyšet, že tyto podmínky pečlivě prostuduje a zváží, zda nejsou v rozporu s pravidly EU.

O Endesu se dříve ucházel i německý energetický gigant E.ON. Ten se však v dubnu své nabídky vzdal. E.ON se nicméně dohodl, že koupí některá aktiva Endesy v hodnotě deset miliard eur od Enelu a Acciony, pokud jejich nabídka uspěje.

Španělsko se již dříve snažilo zabránit tomu, aby domácí energetický gigant padl do rukou zahraniční společnosti. Dostalo se tak pod palbu kritiky EU a Brusel obvinil Španělsko, že jeho snahy jsou podle pravidel EU nelegální, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK