Tyden.cz: ČEZ vynaloží miliardy na ekologii v elektrárně ve Varně

05.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. července (ČTK) - Náklady spojené s nákupem elektrárny v bulharské Varně budou pro firmu ČEZ mnohem vyšší, než se původně očekávalo. Server Tyden.cz informuje o tom, že ČEZ bude muset vynaložit zhruba 250 milionů eur (7,2 miliardy korun) na splnění ekologických limitů elektrárny, která je s výkonem 1260 megawattů největší uhelnou elektrárnou ČEZ. Částka, již bude muset ČEZ na splnění ekologických limitů elektrárny vynaložit, bude vyšší, než za kolik ji firma koupila, upozorňuje Tyden.cz. ČEZ za elektrárnu zaplatil necelých šest miliard korun.

"Jedná se o variantu založenou na užití nízkosirnatého uhlí, rekonstrukci elektrofiltrů a instalaci nízkoemisních hořáků," popsala ekologické úpravy mluvčí ČEZ Eva Nováková. Jejich cílem je snížit emise dusíku a omezit vypouštění popílku do vzduchu. Investice souvisí se vstupem Bulharska do EU, kde platí přísnější limity. Modernizaci varnské elektrárny hodlá ČEZ dokončit nejpozději v roce 2015, informuje Tyden.cz.

Podle informací serveru však jde pouze o částečnou ekologizaci varnské elektrárny. Úplná by stála téměř 600 milionů eur (přes 17 miliard korun). Z finančních důvodů bude ČEZ s největší pravděpodobností realizovat první, výrazně levnější variantu, píše Týden.cz. "Je stále možné se vrátit k vypracování dalších alternativ," připustila Nováková.

Tyden.cz píše, že v případě větších změn a spalování méně kvalitního uhlí by ekologizace elektrárny byla ještě nákladnější. Právě s dovozem nejkvalitnějšího černého uhlí s nízkým obsahem síry měl přitom ČEZ v závěru loňského roku problémy. Tepelný zdroj ve Varně má totiž kotle určené pro spalování antracitu, který se dovážel z Ruska a Ukrajiny. Loni ale došlo ke krátkodobému embargu na export uhlí z těchto zemí. V té době si ČEZ zajistil dodávky antracitu z Vietnamu, píše server.

ČEZ podle něj hledá i další možnosti, odkud kvalitní uhlí dovážet. Ve hře jsou podle Novákové zejména Austrálie a Jihoafrická republika. Dodávky z těchto zemí by byly stabilnější než z Ruska a Ukrajiny, čímž by odpadla nejistota ohledně zásobování bulharské elektrárny, píše Tyden.cz.

Firma ČEZ koupila elektrárnu ve Varně za 206 milionů eur (necelých šest miliard korun). Dalších 100 milionů se zavázala investovat do navýšení kapitálu a 40 milionů eur dá do fondu, který bude financovat další projekty ČEZ v bulharské energetice, připomíná Tyden.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK