Záplavy stály pojišťovny 45 miliard Kč

06.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. července (ČTK) - Katastrofické záplavy, které pustošily Česko v letech 1997 a 2002, způsobily podle údajů České asociace pojišťoven (ČAP) klientům pojišťoven zhruba 200.000 škod za celkem asi 45 miliard korun. Velká voda přinesla zájem lidí a podniků o pojištění proti tomuto riziku, ale způsobila následně také zdražení pojistek, shodly se na důsledcích povodní pojišťovny v anketě ČTK.

Povodně v červenci 1997, které postihly 34 okresů na Moravě a ve východních Čechách, způsobily podle ČAP 117.000 škod za téměř deset miliard korun. Záplavy v srpnu 2002 přinesly klientům pojišťoven přes 80.000 pojistných událostí, jimž odpovídaly škody za téměř 35 miliard Kč.

Česká pojišťovna po záplavách v roce 1997, jaké země do té doby nepamatovala, vyřídila téměř 90.000 pojistných událostí a zaplatila klientům přes pět miliard korun. Nejhůře byla zasažena Morava, východní Čechy a částečně také Vysočina. V srpnu uplyne pět let od povodní, které v roce 2002 zasáhly Čechy. Pracovníkům ČP po nich prošlo rukama přes 53.000 pojistných událostí za více než devět miliard korun.

Kooperativa zaregistrovala v roce 1997 celkem 6300 povodňových pojistných událostí o celkovém objemu téměř 2,5 miliardy Kč a v roce 2002 celkem 10.500 škod za skoro deset miliard korun. Majetková pojištění v ČR se po období velkých záplav dostala do ostrého střetu s realitou, řekl mluvčí Kooperativy Marek Vích. Povodně otevřely oči i české veřejnosti, u níž vzrostla po těchto pojištěních poptávka. Katastrofy s sebou zákonitě přinesly i nárůst pojistných sazeb, poznamenal.

Povodně v roce 1997 poprvé ve větší míře ukázaly, jak živel může být nebezpečný, souhlasila mluvčí Allianz Pavla Paseková. Pojišťovny na základě této zkušenosti zařadily nabídku pojištění záplav do svých standardních produktů. To riziko bylo ale ze strany pojišťoven i jejich klientů bráno ještě spíše jako výjimka. Teprve následné povodně v roce 2002 s sebou přinesly tlak na kvalitní ohodnocování rizika, které přineslo i nárůsty pojistných sazeb, podotkla.

České pojišťovnictví při obou katastrofách prokázalo, že je schopné pomoci kompenzovat velkou část vzniklé škody, míní mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová. Například v roce 2002 domácí pojišťovny podle ní uhradily z celkově vzniklé škody způsobené povodní bezmála polovinu, což je prý v evropském srovnání velmi vysoké číslo. K rychlé a bezproblémové likvidaci škod přispěly i kvalitní zajistné programy pojišťoven, dodala.

Následky povodní v roce 2002 a jejich dopad na pojistný trh vedly ke zdražení zajištění (pojištění pojišťoven). Většina zajišťoven se totiž dostala do finančních potíží. "Připočteme-li k tomu dlouhodobě relativně nízké sazby v poměru k vyplaceným škodám v majetkových pojištěních v ČR, zjistíme, že za roky 1992-2002 měly zajišťovny s českými pojišťovnami negativní bilanci. Chtěly prostě své peníze zpět, aby zachovaly finanční rovnováhu svého obchodu s pojišťovnami," vysvětlil Vích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK