Microsoft chce dát přes miliardu USD na opravy konzol Xbox

06.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Angeles 6. července (ČTK) - Americký Microsoft Corp. dá přes miliardu dolarů (přes 21 miliard Kč) na řešení "nepřijatelného počtu oprav" herních konzol Xbox 360. Podnik s tím v noci na dnešek uvedl, že nesplnil svůj cíl dodávek těchto konzol na trh.

Microsoft na internetu čelí rostoucím stížnostem na selhání Xboxů 360. Navíc je pod tlakem sílícího očekávání, že jeho rival Sony Corp. z Japonska sníží příští týden na veletrhu odvětví cenu konkurenční herní konzoly PlayStation 3.

Microsoft v bitvě se Sony zatím vede. Do konce června ale dodal na trh jen 11,6 milionu vyspělých konzol proti plánovaným 12 milionům. Údaj uvedl finanční ředitel společnosti Chris Liddell na konferenci s analytiky. Prezident divize zábavy a zařízení Microsoftu Robbie Bach dodal, že načasování zpráv o opravách Xboxů a o prodeji nemají žádnou souvislost s očekávanými akcemi Sony.

Problémy s hardwarem přerušily řadu úspěchů, které Xbox 360 v bitvě s PlayStation3 zaznamenal díky silné řadě her a internetovým službám. Mezitím mu také vzrostla konkurence, protože se rival Apple Inc. pustil do webové distribuce televizních pořadů, což je také jedna ze služeb Xboxu.

Microsoft uvedl, že pátral po zdroji hardwarových nedostatků a našel několik faktorů, které mohou selhání konzol vyvolat. Bach uvedl, že trvalo dlouho, než se ukázalo, kde se mnohé z těchto faktorů v konzole skrývají. Proto také rostl počet oprav během druhého roku, kdy byl Xbox 360 v prodeji.

Bach ale neuvedl, kolik Xboxů 360 se firmě takto vrátilo zpátky. Uvedl jen, že jde o příliš vysoké množství. Náklady vyjdou na 1,05 až 1,15 miliardy dolarů a podnik je zaúčtuje ve čtvrtletí do června.

Plán dodávek Xboxů 360 na trh snížil Microsoft již v lednu. Předtím uváděl, že do konce června dodá na trh 13 až 15 milionů těchto konzol, připomněla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK