Aktuálně.cz: ČSA se loni zadlužily o další půl miliardy

07.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. července (ČTK) - České aerolinie se podle serveru Aktuálně.cz v loňském roce zadlužily o dalších půl miliardy korun. Úvěry a kontokorenty k poslednímu dni loňského roku činí 2,649 miliardy korun. O rok dříve to bylo 2,146 miliardy, píše server s odvoláním na výroční zprávu národního dopravce.

Zatímco krátkodobé dluhy ČSA podle Aktuálně.cz poklesly z 1,4 miliardy na miliardu korun, dlouhodobé úvěry se více než zdvojnásobily a na konci účetního období představovaly více než 1,6 miliardy korun.

"Dlouhodobé úvěry narostly kvůli tomu, že jsme museli zaplatit předplatby na letadla. To znamená, že se musí zaplatit až pět procent ceny předem," uvedl pro Aktuálně.cz finanční ředitel ČSA Luboš Černý.

Největší část dlouhodobé dluhové zátěže představuje nákup nových letadel Airbus A319 a A 320. Ten je totiž ve výši bezmála 1,2 miliardy korun, píše server.

České aerolinie loni vykázaly ztrátu 397 milionů korun, což bylo téměř o 100 milionů méně než v roce 2005. Letos očekávají aerolinie po dvou letech mírný zisk 42 milionů korun. Většinovým akcionářem firmy je stát prostřednictvím ministerstva financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK