Japonské akcie uzavřely na více než sedmiletém maximu

09.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. července (ČTK) - Japonské akcie uzavřely dnešní obchodování na více než sedmiletém maximu díky růstu technologických titulů. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 stoupl o 0,67 procenta na 18.140,94 bodu, tedy na nejvyšší úroveň od května 2000.

Technologické tituly byly podpořeny růstem amerických akcií, za kterým stály dobré údaje o trhu práce ve Spojených státech. Strojírenské firmy, například výrobce průmyslových robotů Fanuc, posilovaly poté, co japonská vláda zveřejnila překvapivě příznivou zprávu o vývoji strojírenských zakázek.

Výrobce spotřební elektroniky Sony nicméně nepatrně oslabil po zprávě o tom, že ode dneška snižuje cenu svých herních konzol PlayStation 3 ve Spojených státech o 100 dolarů na 500 dolarů.

Na devizovém trhu se japonský jen propadl na nové rekordní minimum vůči euru, protože investoři nadále upřednostňují měny s vyššími výnosy. Očekává se, že úrokové sazby v Japonsku budou i nadále výrazně zaostávat za sazbami v eurozóně a Spojených státech.

Euro se dnes vůči japonskému jenu vyšplhalo až na 168,55 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od svého zavedení v roce 1999. Dolar vůči jenu stoupl o čtvrt procenta na 123,60 JPY. Dostal se tak do blízkosti 4,5letého maxima 124,14 JPY z minulého měsíce, píše agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK