Přebytek zahraničního obchodu v květnu na rekordu 6,9 mld. Kč

09.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v květnu s přebytkem 6,9 miliardy korun, což je meziročně o 4,7 miliardy korun více. Informoval o tom dnes Český statistický úřad s tím, že jde o rekordní květnový přebytek. Analytici v průměru očekávali přebytek 4,8 miliardy korun.

Příznivě působil především pokles schodku v obchodě s minerálními palivy a lepší výsledek v obchodě s průmyslovým spotřebním zbožím.

Podle předběžných údajů vývoz v květnu v běžných cenách vzrostl meziročně o 12,8 procenta a dovoz se zvýšil o 10,3 procenta. Kvůli sílící koruně rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na eura a zejména na dolary. Přepočítáno na eura se zvýšil vývoz o 12,9 procenta a dovoz o 10,5 procenta; po přepočtu na dolary vývoz stoupl o 19,5 procenta a dovoz o 16,9 procenta.

Se 27 členskými státy EU byla květnová obchodní bilance aktivní ve výši 33 miliard korun a vzrostla o 5,2 miliardy korun. Se státy mimo unii naopak dovoz převýšil vývoz o 26,1 miliardy, schodek se navíc zvýšil o 0,5 miliardy korun.

Schodek obchodu se snížil s Ruskem, přebytek stoupl v obchodě se Slovenskem, Francií, Velkou Británií, Polskem, Ukrajinou a Německem. Prohloubil se naopak schodek obchodu s Čínou, Japonskem a Irskem a přebytek se snížil v obchodě s Rakouskem. Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance s Nizozemskem a Spojenými státy.

Schodek v obchodě s minerálními palivy klesl o 2,7 miliardy korun. V obchodě s průmyslovým spotřebním zbožím se bilance zlepšila o 2,6 miliardy Kč přechodem z pasiva do aktiva. Přebytek vzrostl v obchodě se surovými materiály (o 1,2 miliardy korun) a stroji a dopravními prostředky (o 0,7 miliardy Kč).

Vývoz strojů a dopravních prostředků se v květnu zvýšil o 11,8 procenta (11,2 miliardy korun), z čehož nejvíce rostl vývoz telekomunikačních zařízení. Na růstu dovozu strojů a dopravních prostředků o 14,8 procenta (10,5 miliardy korun) měly největší podíl telekomunikační zařízení a silniční vozidla. Pokles dovozu minerálních paliv o 14,9 procenta (2,8 miliardy Kč) ovlivnil především nízký dovoz zemního plynu.

Negativně působil obchod s polotovary a materiály, jehož přebytek se v květnu snížil o 1,2 miliardy korun. Deficit se stejně jako v dubnu prohloubil u chemických výrobků a potravin a živých zvířat.

Meziměsíčně se podle předběžných údajů v květnu po sezonním očištění vývoz snížil o 0,6 procenta a dovoz vzrostl o 0,9 procenta.

Za letošních pět měsíců se vývoz zvýšil o 16,4 procenta a dovoz o 14,7 procenta. Přebytek obchodní bilance 44,4 miliardy korun byl meziročně o 18,3 miliardy vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK