Prima začne vysílat digitálně i mimo Prahu do několika měsíců

09.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Mimopražští diváci by mohli přijímat televizi Prima přes zemské digitální vysílání do několika měsíců. ČTK to dnes řekl výkonný ředitel Primy Petr Chajda. Digitální zemské vysílání v současnosti pokrývá zhruba polovinu obyvatel ČR, Prima však dosud na rozdíl od České televize a Novy šíří svůj program digitálně pouze v Praze.

"Šance je, protože je to v (našich) obchodních plánech," řekl Chajda. Podle Primy je to i otázka finanční, neboť zatímco ČT a Nova vysílají v Praze, Brně, Ostravě, Domažlicích a jejich okolí v jedné společné síti Radiokomunikací, a mohou se tak dělit o náklady na její provoz, Prima v Praze vysílá v síti společnosti Czech Digital Group (CDG). Jako jediná ze sítě CDG přitom vysílá v komerčním režimu, zatímco další stanice v této síti mají zkušební krátkodobou licenci. Jinde než v Praze CDG svou síť nyní neprovozuje.

Prima zároveň chce, aby digitální vysílání umožnilo divákům lepší pokrytí a signál. "Spustíme to tehdy, pokud budeme mít jistotu, že zasáhneme více diváků než analogovým signálem," podotkl. "Myslím, že je to otázka měsíců, léta...jsou strašně daleko," uvedl na dotaz, zda je to otázka spíše měsíců či let.

Prima podle Chajdy má menší pokrytí obyvatel ČR analogovým signálem než její konkurence, a proto chce, aby se toto pokrytí zvýšilo. "Máme o deset až 12 procent menší pokrytí, než má naše konkurence. Deset až 12 procent to je nárůst, který bychom čekali," podotkl.

Digitální zemské vysílání lidem přinese až tři desítky volně přístupných programů oproti současným čtyřem celoplošným analogovým, a to mnohdy v lepší kvalitě. Nástup nových digitálních stanic je nyní zbrzděn soudními spory kolem udělování licencí pro digitální vysílání. Celou situaci má údajně vyřešit návrh novel mediálních zákonů, které má nyní na stole legislativní rada vlády a do sněmovny by se mohly dostat v září.

Primě podle Chajdy vadí zejména dvě věci. "První je křížení vlastnictví, to je archaismus a v Evropě neexistuje, protože Evropa doporučuje transparentní financování," uvedl. Prima byla dříve přes svého polovičního majitele GES Media Holding majetkově spřízněna právě se společností CDG, která provozuje síť.

Druhá věc jsou společně sdílené kmitočty s regionálními televizemi. To je podle Chajdy "pohrobek" analogové éry, kdy byl kmitočtů nedostatek; digitálních kmitočtů je ale podle něj již dost. V minulosti se Prima s některými regionálními TV dostala do sporů.

Návrh novel hodlá Nově a Primě nabídnout dvě kompenzační licence za to, že se dobrovolně vzdají svých analogových kmitočtů, na něž mají televize právo až do roku 2017 a 2018. To podle Chajdy není až tak důležité jako uvedené dvě hlavní výtky. "Jestli budeme mít dvě nebo čtyři kompenzační licence, nepovažuji za tak naprosto důležité. I s reklamou na ČT ve výši 0,5 procenta jsme schopni žít, pokud tato reklama, tyto peníze vyřeší fond na podporu kinematografie," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK