Bakkavor může koupit brněnskou firmu Heli Food

09.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. července (ČTK) - Britská firma Bakkavor Foods může koupit brněnského výrobce hotových jídel Heli Food. Fúzi povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Bakkavor zatím v Česku nepůsobí, a tak fúze nebude mít přímý vliv na trh, řekl dnes ČTK mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Rozhodnutí ÚOHS zatím není pravomocné, úřad musí počkat, zda proti němu nedostane námitky.

Firmu Heli Food dosud vlastnil přes společnost Diet Plus belgický podnikatel Marc Langohr-Delegher. Její výrobky, především hotová jídla, odebírají obchodní řetězce v Česku. Heli Food vyrábí pro značku AH Quality, kterou letos uvedl provozovatel supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova, společnost Ahold. Hotová jídla vyváží brněnská firma také do Německa, Švédska, Finska, Francie, Dánska, Belgie, Švýcarska a na Slovensko.

Heli Food, dříve Vegilife, zaměstnává kolem 40 lidí. Věnuje se také velkoobchodu s potravinami, zemědělskými produkty, nápoji a tabákem, doplnil Chalupa. Firma se základním kapitálem 35,2 milionu korun dříve patřila do skupiny Delta Pekáren. Když ale loni Delta změnila majitele, Heli Food se osamostatnil. Letos v březnu Heli Food založil společnost Heli Food Fresh se základním kapitálem přes 36 milionů. Bakkavor tak fúzí získá i tuto firmu.

Pro Bakkavor má být spojení s brněnským lahůdkářem první investicí ve střední a východní Evropě. Společnost Bakkavor Foods Limited, která o spojení s brněnskou společností požádala, je jednou ze společností skupiny Bakkavor Group. Ta působí v Británii, Francii, Belgii, Španělsku, Jižní Africe a Číně. Má 45 podniků a celkem asi 1600 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK