Odboráři chtějí změnu reformy, generální stávku zatím nechystají

09.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Odboráři budou pokračovat v odporu proti vládou chystané reformě financí. Generální stávku zatím ale nechystají. Tlak na poslance chce Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) vystupňovat v druhé polovině srpna, kdy bude balík sporných zákonů projednávat sněmovna. Kampaň neskončí ani po případném schválení zákonů ve sněmovně.

"Generální stávka není v programu nejbližších dnů a týdnů, ale vůbec se tohoto krajního prostředku nezříkáme," řekl po zasedání rady ČMKOS předseda konfederace a senátor ČSSD Milan Štěch.

Odboráři budou v příštích týdnech jednat s poslanci, a to i s některými z řad koaličních stran. Probíhat má dál i informační kampaň mezi zaměstnanci. Odbory budou podle Štěcha usilovat o změnu reformy tak, aby za ni nedoplatili pouze zaměstnanci, důchodci a rodiny s dětmi. Podílet se mají na ozdravení rozpočtů i nejbohatší skupiny obyvatelstva, soudí.

Reforma je připravena velice špatně, o čemž svědčí i dohady v koalici, uvedl Štěch. Velké rozdíly odborový předák neshledává mezi vládními návrhy a návrhy exministra financí Vlastimila Tlustého (ODS), který chce změnit daňovou část balíku změn. Zatímco Tlustého návrhy by dopadly na občany hned v příštím roce, vládní návrh posune podle odborů dopad reforem o tři roky. Oba povedou k polarizaci společnosti na bohaté a "ty ostatní", kteří tvoří 80 procent populace, soudí.

Největší protestní akci proti reformě uspořádaly odbory 23. června na Václavském náměstí. Demonstrovat tam přišlo asi 30 tisíc lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK