Aktuálně.cz: Podle NSS může taxikáře usvědčit nastrčený figurant

09.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. července (ČTK) - Taxikáře, který zákazníkům účtuje vyšší než skutečnou cenu jízdného, může usvědčit nastrčený figurant. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího správního soudu (NSS), na nějž upozornil server Aktuálně.cz. Soud se zabýval případem pražského taxikáře, který si naúčtoval o 400 korun víc a dostal za to pokutu 90.000 korun. Usvědčily ho kontrolorky, které se nejprve neprokázaly průkazem. NSS rozhodl, že to není chyba a pokutu potvrdil.

Už dříve se sankcí pražského magistrátu souhlasilo i ministerstvo financí a několik předchozích soudů. Taxikáře usvědčily dvě ženy, které si jako turistky ze zahraničí objednaly jízdu od Národního muzea k hotelu Denisa v ulici Národní obrany. Taxikář jim místo řádné ceny 190 korun naúčtoval 590 korun, a to bez vydání stvrzenky. Figurantky zaplatily a událost oznámily pražskému magistrátu.

Provozovatel taxislužby ale tvrdil, že je svědectví externích pracovníků magistrátu nevěrohodné a neexistuje žádný jiný důkaz o vině řidiče auta, uvádí server. "Je jasné, že obzvláště efektivní kontrolu a případný následný postih nezákonného jednání lze provést právě s pomocí osob budících dojem cizinců nebo nejlépe s pomocí cizinců samotných, kteří s orgány provádějícími cenovou kontrolu spolupracují," tvrdí naopak soud ve svém rozsudku.

Pražský magistrát nyní při kontrolách taxikářů spolupracuje právě s najatou firmou. Ta zjistila předražení při 23 z 255 prověrek, 69 řidičů nevydalo stvrzenku. Loni se v Praze uskutečnilo 810 kontrol taxislužeb. Ve 46 případech uložil magistrát pokuty dohromady za více než dva miliony korun. Pokutovaní taxikáři ale zaplatili jen 157.000 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK