Duspiva: Stát chce po vypnutí analogové TV otevřít trh všem

09.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Stát chce po vypnutí analogového zemského TV vysílání zrušit výběrová řízení na udělování vysílacích licencí a dávat je všem, kteří o ně požádají. ČTK to dnes řekl Národní koordinátor pro digitální vysílání Zdeněk Duspiva s tím, že tento plán se nyní dostal do návrhu novel mediálních zákonů, který má podle jeho tvůrců odblokovat nástup digitálního zemského TV vysílání v Česku.

Návrh novel nyní projednává legislativní rada vlády, která by se jím měla zabývat příští týden. Poslední analogový vysílač bude přitom vypnut zřejmě někdy mezi lety 2010 a 2012.

Obdobně to již nyní funguje u udělování licencí pro satelitní a kabelové vysílání, kdy stanice mohou po splnění zákonných podmínek vysílat na základě pouhé registrace. Kdy a kde by pak nové stanice vysílaly, to už by záleželo na nich a na jednáních s provozovateli televizních sítí, ať už pro zemské, satelitní, digitální či internetové vysílání.

Předkladatelé návrhu novely - ministerstvo vnitra, ministerstvo kultury a ministerstvo průmyslu a obchodu - se tak rozhodli pro variantu, o níž hovořil minulý týden i předseda legislativní rady vlády a místopředseda vlády Cyril Svoboda. V úvahu přicházely i další dvě varianty - ponechat návrh beze změny, popřípadě otevřít televizní trh všem zájemcům rovnou již nyní.

Z návrhu tak aktuálně vypadlo udělování přechodných licencí pro šest stanic, které loni v dubnu získaly od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, ale vinou soudních sporů o ně na podzim přišly. To se týká Febio TV, TV Barrandov, TV Pohoda, Óčka, Z1 a RTA. "Zrušilo se ustanovení o přechodných licencích na pět plus pět let. Nové stanice by získaly kompenzační licence do doby vypnutí analogu, pak by stejně jako další zájemci televize získaly licenci ve formě registrace," řekl dnes ČTK Duspiva.

Nové návrhy podle něj vyřeší i soudní spory, které brzdí nástup nových digitálních stanic a které se dosud řeší. "Jde o to, aby se mohlo vysílat, aby bylo co vysílat," podotkl Duspiva.

Návrh počítá mimo jiné i s udělením dvou kompenzačních licencí Nově a Primě za to, že se dobrovolně vzdají svých analogových kmitočtů, na které mají práva do roku 2017 a 2018. To v aktuálním návrhu zůstává, nyní se ale podle Duspivy řeší, zda by tyto kompenzační licence pro Novu a Primu platily obvyklých 12 let, anebo by se po vypnutí analogu změnily na registrace stejně jako u ostatních zájemců.

Zemské digitální vysílání v následujících měsících a letech nahradí tradiční letité analogové. Lidem to přinese mnohem více programů oproti současným čtyřem ČT1, ČT2, Nova a Prima, mnohdy v lepší kvalitě. Evropská komise doporučuje členům EU, aby analogovou TV vypnuli do roku 2012, Český telekomunikační úřad navrhuje termín říjen 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK