Pražská burza potřetí za sebou uzavřela na rekordu

09.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Akcie na pražské burze potřetí po sobě vylepšily maximum. Nákupní aktivita investory neopustila ani po čtyřdenním výjimečném volnu a hlavní index akcií PX se posunul výše o 0,33 procenta na rekordních 1903,8 bodu. Výsledky ČTK převzala z burzy.

Kupci se kvůli zdražování ropy na trzích zaměřovali na akcie petrochemického Unipetrolu, jejichž cena vyrostla o 2,38 procenta na 296,5 koruny. "Ropné společnosti jsou podporovány stále rostoucí cenou ropy, která se obchoduje poblíž úrovní 73 dolarů za barel," uvedl obchodník firmy Patria Finance Josef Kohout.

Trh také po oznámení cenového limitu pro velkoobchodní ceny elektřiny na příští rok od pražské energetické burzy čekal na vývoj akcií společnosti ČEZ. Analytici dosud v průměru odhadovali meziroční růst cen elektřiny o přibližně čtvrtinu, burza stanovila tempo zdražení na 14,2 procenta.

Aktivně obchodované akcie ČEZ nakonec přidaly 0,44 procenta na 1142 korun. "Informace o fixaci cen elektřiny pro příští rok zatím na trh nezapůsobily. Je však pravděpodobné, že investoři čekali větší růst elektřiny," poznamenal makléř společnosti Fio Pavel Hadroušek.

Z dalších emisí akcie Komerční banky získaly 0,65 procenta na 4151 korun, když během obchodů překonaly i 4170 korun. Proti trhu naopak šly realitní cenné papíry, z nichž se nedařilo zejména emisi firmy ECM uzavírající níže o 1,63 procenta na 1745 korun.

Celkem se zobchodovalo akcií za letos nadprůměrných 4,1 miliardy korun po středečním objemu 3,6 miliardy korun. Ve čtvrtek a v pátek byla burza kvůli státním svátkům zavřená.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 4,059 miliardy Kč

- dluhopisy 2,214 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 14,4 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK