Koncern Danone nabídl za Numico 12,3 miliardy eur

09.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 9. července (ČTK) - Francouzský potravinářský koncern Groupe Danone nabídl za nizozemského výrobce dětské výživy Royal Numico 12,3 miliardy eur (téměř 353 miliard Kč). Danone s tím dnes oznámil, že si chce akvizicí zlepšit pozici na trhu se zdravou výživou. Ani ne před týdnem přitom Danone oznámil, že prodá výrobu sušenek. Danone i Numico podnikají v České republice.

Firmy předpokládají, že se na nabídnuté ceně dohodnou. Jde o 55 eur na akcii Numika, což představuje prémii 44 procent proti průměrné ceně za poslední tři měsíce, uvádí společná zpráva obou podniků.

"Tímto projektem vytváříme novou skupinu Danone," uvedl ve zprávě její generální ředitel Franck Riboud. Koncern si tak podle jeho slov vylepší profil a zajistí růstový potenciál na další roky.

Podle šéfa Numika Jana Benninka je nabídka pro akcionáře nizozemské firmy velmi atraktivní. Představenstvo Numika proto akcionářům doporučí, aby na návrh od Danone přistoupili. Zpráva uvádí, že se nepočítá se ztrátami pracovních míst.

Kraft Foods Inc. minulý týden nabídla za cereální divizi Danone s výrobou sušenek 7,2 miliardy dolarů. Francouzský koncern se tak bude moci soustředit na mléčné produkty a balenou vodu a získá peníze na nové projekty, napsala agentura AP.

Numico je největší evropský výrobce dětské výživy, který v České republice vyrábí potraviny značky Nutricia. Danone je největší světový výrobce mléčných produktů a druhý největší producent balených vod a sušenek. Na českém trhu mu patří závod na výrobu mléčných výrobků v Benešově a výrobce cukrovinek Opavia-LU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK