Americké akcie v nadějích na vyšší zisky rostly

10.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. července (ČTK) - Americké akcie začaly týden mírným vzestupem v rostoucím optimismu ohledně firemních zisků za druhé čtvrtletí. K růstu jim dopomohly plány předních firem na zpětný odkup vlastních akcií. Dolar zůstal na devizovém trhu bez větších změn.

Dow Jonesův index v závěru vzrostl o 0,28 procenta na 13.649,97 bodu. Souhrnný index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,13 procenta na 2670,02 bodu.

Naděje na vyšší zisky se promítly do růstu akcií hutního gigantu Alcoa o 1,7 procenta. Alcoa po uzavření obchodů nastartovala sezonu zveřejňování výsledků za poslední čtvrtletí ziskem, který splňoval odhady, její tržby však očekávání nedostály. Akcie firmy se tak v pozdějším elektronickém obchodování propadly zpět.

Akcie farmaceutické společnosti Johnson & Johnson stouply o jedno procento v reakci na plán firmy skoupit vlastní akcie za deset miliard dolarů. Ropný koncern ConocoPhillips zvýšil plán zpětného odkupu akcií na čtyřnásobek a jeho akcie vzrostly o 3,7 procenta. Sílily i akcie dalších ropných společností. Boeing, který představil svůj nový letoun Dreamliner, získal jedno procento.

Kurz dolaru zůstal v poklidném obchodování beze změn. Nálada trhu je vůči němu spíše negativní, protože se čeká, že centrální banka již nechá letos úrokové sazby na dosavadní úrovni, zatímco jiné světové centrální banky budou své měnové politiky přitvrzovat.

Dolar k euru v závěru obchodování kótoval na 1,3621 USD, beze změny proti pátku. Vůči jenu byl rovněž stabilní na 123,36 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK