Burzy CME a CBOT schválily spojení do globální jedničky

10.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago 10. července (ČTK) - Akcionáři finančních a komoditních burz Chicago Mercantile Exchange (CME) a Chicago Board of Trade (CBOT) v noci na dnešek schválili plán spojení obou firem. Ze dvou největších amerických termínových trhů tak vznikne pod hlavičkou CME Group globální jednička v obchodování s finančními deriváty, tedy termínovými a opčními kontrakty.

"Je to největší obchod v historii Chicaga a myslím, že je to jeden z mála obchodů, v němž jsou obě strany velkými vítězi," sdělil k rozhodnutí akcionářů předseda správní rady CBOT Charles Carey.

CME získala pro svůj plán koupit CBOT za 11,9 miliardy dolarů naprostou většinu akcionářů CBOT. Na konci minulého týdne však ještě musela přesvědčit některé skeptické podílníky již třetím zvýšením původní nabídky z poloviny října. O CBOT se totiž ucházel i nový expandující trh IntercontinentalExchange (ICE). CME loni v říjnu nabídla za CBOT necelých devět miliard dolarů a tlak ICE ji donutil k několikerému zvýšení nabízené sumy.

CME a CBOT byly po dlouhá desetiletí ostrými soupeři, v posledních letech však začaly spolupracovat. CME je v USA největším trhem finančních derivátů a CBOT jejím největším konkurentem. Obě dohromady budou mít na americkém trhu derivátů více než 85 procent.

CME Group nyní plánuje velké úspory nákladů, což bude znamenat mimo jiné značné propouštění, zejména mezi zaměstnanci CBOT. Obchodování na parketu skupina soustředí do známé budovy CBOT Holabird & Root, postavené roku 1930 na jižním konci chicagského finančního centra LaSalle Street. Naproti tomu veškeré elektronické obchodování přejde do března příštího roku na obchodní platformu CME Globex.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK