Stávkující strojvůdci v Německu opět zastavili vlaky

10.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 10. července (zpravodaj ČTK) - Vlakoví strojvůdci dnes ráno v Německu po týdnu opět zastavili mnohé spoje. Tříhodinovou varovnou stávkou se domáhají výrazného zvýšení mezd. Železniční společnost Deutsche Bahn se však na poslední chvíli protestu snaží bránit soudními zákazy.

Odbory strojvůdců protest vyhlásily na dobu od 8:00 do 11:00 SELČ. Krátce po osmé se po celé zemi začaly zastavovat vlaky; v městských aglomeracích - mimo jiné v Berlíně, Hamburku nebo Mnichově - také rychlodráhy S-Bahn. Je třeba počítat s tím, že se protest dotkne i spojů se zahraničím. Minulý týden varovné stávky zpozdily i několik vlaků na trasách mezi Německem a Českem.

Určitý zmatek vládne kolem soudních rozhodnutí, jimiž se Deutsche Bahn snaží protesty odvrátit. V pondělí večer pracovní soud v Düsseldorfu zapověděl stávku v nejlidnatější zemi Severním Porýní - Vestfálsku. Poté, co tam ráno protest začal a odboráři soudní rozhodnutí obdrželi, chtěly odbory údajně stávku opět ukončit.

Dnes ráno se k zákazu připojil také pracovní soud v porýnské Mohuči a toto rozhodnutí by podle prvních zpráv mělo mít celostátní platnost. Krátce předtím předseda strojvůdcovských odborů GDL Manfred Schell ale prohlašoval, že soudní verdikty protesty neovlivní. Deutsche Bahn naopak od stávkujících čeká okamžité ukončení stávky.

Dnešnímu protestu strojvůdců v pondělí předcházela mzdová dohoda železniční společnosti s odborovými svazy Transnet a GDBA, jež zastupují širokou škálu zbývajících zaměstnanců na železnici. Jejich 134.000 členům od počátku příštího roku mzdy vzrostou o 4,5 procenta. Strojvůdci ale žádají až o 31 procent vyšší mzdy, což Deutsche Bahn odmítá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK