Budvar prodal v pololetí o 11 procent piva více

10.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 10. července (ČTK) - Budějovický Budvar prodal v prvním poletí na domácím trhu meziročně o 11 procent piva více. Celkem pivovar vyrobil 319.737 hektolitrů piva. Informovala o tom Kateřina Kociánová z mediální agentury Budvaru. Největší nárůst v odbytu zaznamenal Budvar v nealkoholickém pivu. Jeho prodej vzrostl oproti stejnému období roku 2006 o 55 procent. Pivo bez alkoholu ale tvoří jen zhruba dvě procenta produkce budějovického pivovaru.

Podle zástupců Budvaru pololetní jsou výsledky téměř čtyřikrát lepší než vývoj na českém pivním trhu. Ten podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven vzrostl v prvním pololetí o tři procenta.

Prodej Budvaru v Česku se opírá především o výčepní pivo a světlý ležák Budweiser Budvar. K dobrým výsledkům částečně přispělo i uvedení nové značky výčepního piva Pardál, který se zatím prodává jen v jižních Čechách.

Budějovický Budvar je třetí největší pivovar v Česku a patří mezi přední domácí exportéry piva. Loni zvýšil vývoz o sedm procent na rekordních 556.000 hektolitrů piva. Celkový výstav vzrostl o pět procent na 1,151 milionu hektolitrů piva. Hrubý zisk pivovaru se meziročně zvýšil o 15 procent na 267,2 milionu korun. Od roku 1991 investoval Budvar do modernizace a rozvoje asi tři miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK