Otrokáři dodávali pracovníky do českých firem

10.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. července (ČTK) - Ukrajinští organizátoři nelegální otrocké práce, které v pondělí zadržela policie, dodávali pracovníky do českých firem. Vyšetřovatelé nyní zjišťují, kolik peněz na svých obětech vydělali. ČTK to dnes řekla mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Čtyři muži jsou podezřelí z toho, že zejména do mlékárenských firem v Praze, Mladé Boleslavi, Klatovech a Benešově posílali několik desítek Ukrajinců a Bulharů, které nalákali na práci s příslibem vysokého výdělku. Firmy ale vyplácely peníze zprostředkovatelům, kteří pak podvedeným pracovníkům dávali minimum nebo nic. Policie nyní zvažuje i případnou trestní odpovědnost dalších lidí.

Nelegální otrockou práci muži organizovali minimálně od listopadu 2004. Za zprostředkování práce, vyřízení dokladů a dopravu si účtovali jednorázově 750 dolarů (16.500 korun) za osobu.

Uchazečům o práci po příjezdu do České republiky sebrali cestovní pasy, aby nemohli odjet nebo přejít k jiné firmě. Pokud porušovali pravidla určená organizátory, dostávali dělníci pokuty nebo jim pachatelé vyhrožovali fyzickými tresty.

Někdy pachatelé dělníkům započítávali fiktivní dluhy za vyřizování pracovního pobytu a nedávali jim vůbec žádné peníze. Dělníkům také vyhrožovali, že pokud se obrátí na policii, budou mít problémy se zákonem. Tím je podle policie záměrně uváděli do závislosti.

Při pondělní operaci Enter policie zadržela tři Ukrajince. Všechny obvinila z obchodování s lidmi a účasti na zločinném spolčení a soud je vzal do vazby. V případě uznání viny jim hrozí až 15 let vězení. Při domovních prohlídkách zajistila pasy obětí a další věci důležité pro trestní řízení. Spolupracuje také s ukrajinskou stranou. Čtvrtý podezřelý podle serveru iDnes totiž odjel na Ukrajinu.

Bojem proti nelegální práci a jiným formám vykořisťování se od loňského dubna zabývá specializované oddělení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK