BBC dostala za podvod na dětech poprvé pokutu

10.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. července (ČTK) - Britská televizní společnost BBC dostala vůbec první pokutu od regulačního úřadu Ofcom. Postih 50.000 liber (přes dva miliony korun) je trestem za to, že tato veřejná televize spáchala podvod ve svém dětském pořadu Blue Peter a dala plyšové zvířátko falešnému vítězi divácké telefonické soutěže.

Ofcom uvedl, že BBC se tímto podvodem dopustila "závažného porušení" vysílacího kodexu ve dvou bodech - jednak pravidla, že soutěže musejí být vedeny čestně, a také toho, že se musí v takových programech dbát o blaho a důstojnost nezletilých. To, že BBC do svých machinací zapletla nevinné dítě, "ukazuje na přezíravý nedostatek ohledu na blaho dítěte", uvedl úřad.

Když se skandál letos v březnu provalil, BBC se ve vysílání tradičního dětského pořadu omluvila. Televize se v programu z loňského listopadu uchýlila k podvodu kvůli technickým problémům s telefony. Produkce pořadu místo toho, aby sdělila divákům, že se soutěž nemůže konat, našla rychle v budově BBC holčičku, která tam byla na návštěvě, požádala ji, aby zatelefonovala na dané číslo správnou odpověď na hádanku, a určila ji jako vítěze plyšové hračky. Celou věc pak v březnu udal jiný návštěvník studia.

BBC v reakci na verdikt Ofcomu vyjádřila lítost nad tím, že to muselo dospět až k pokutě. "Jak jsme již dali najevo, plně uznáváme závažnost tohoto případu a omlouváme se za to, že jsme zneužili důvěru našeho obecenstva," uvedla BBC.

Potíže BBC jsou další v sérii podvodů britských televizí s diváckými telefonáty, které v poslední době vypluly na povrch. Ukázalo se, že telefonáty byly falešné v řadě pořadů. U komerčních televizí šlo na rozdíl od BBC, která je placena daňovými poplatníky, spíše o to, že takto podvodně získávaly příjmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK