ÚOHS potvrdil pokutu pro DPÚK za loňské přerušení dopravy

10.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. července (ČTK) - Antimonopolní úřad potvrdil pokutu 700.000 Kč pro Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPÚK) za loňské přerušení autobusové dopravy. Firma podle úřadu zneužila svého dominantního postavení, protože odstávku většiny autobusových spojů v kraji neoznámila s dostatečným předstihem. Proti prvnímu rozhodnutí se odvolala, úřad teď její rozklad zamítl, řekl dnes novinářům předseda ÚOHS Martin Pecina. Pravomocný verdikt může firma napadnout žalobou.

Dopravní podnik přerušil dopravu na čtyři dny v srpnu a září 2006. Informoval o tom s pětidenním předstihem. Podle ÚOHS to ale bylo málo na to, aby kraj stihl včas zajistit náhradní dopravce. Společnost tak svým chováním poškodila cestující. Zároveň ale ÚOHS uvedl, že důvody k přerušení dopravy byly objektivní a odstávka v souladu se zákonem.

Krajský úřad totiž ve stejné době odmítl dopravci zaplatit 315 milionů korun jako náhradu loňských ztrát z osobní dopravy. Podle hejtmana byla částka příliš vysoká. Kraj tak dopravci vypověděl smlouvu. DPÚK pak zajišťoval dopravu autobusové spoje v kraji na základě tzv. vrchnostenského nařízení krajského úřadu do září. Potom pokrývalo autobusové linky v regionu několik dopravců.

Nyní dopravu zajišťuje 11 firem, v příměstské oblasti Ústí nad Labem kraj o dopravci ještě nerozhodl. Čtyři firmy, jež nově zajišťují dopravu, nedávno dostaly pokutu, a to přímo od krajského úřadu. Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova dostal pokutu 955.000 korun, Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova 135.000 korun, Severočeská dopravní 50.000 korun a BusMat plus 5000 korun. Firmy podle kraje porušily smlouvy, například tím, že používají zastaralé autobusy, neoznamují, kterým vozem pojedou, nebo jedou úplně jiným autobusem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK