Temelín chce do pěti let zkrátit odstávky a dodávat 15 TWh

10.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 10. července (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín (JETE) zahájila projekt, který by jí měl pomoci do pěti let zkrátit odstávky. Firma také hodlá snížit neplánované ztráty, tedy dobu, kdy by Temelín měl vyrábět, ale stojí třeba pro nenadálou poruchu. Elektrárna by poté mohla od roku 2012 a po dobu následujících 30 let vyrábět každoročně 15 terawatthodin (TWh) elektřiny. Novinářům to dnes řekl její ředitel Vladimír Hlavinka.

"Stabilní elektrárna znamená nízkou poruchovost, nezkouší se klastry, plní se odstávky a nejsou události ve větší míře než na jiných elektrárnách. Mottem pětileté cesty stabilizace je 'Temelín se trvale zlepšuje'," uvedl Hlavinka.

Temelín je trnem v oku ekologických aktivistů v Rakousku i tamní politické reprezentace. Zástupci elektrárny i čeští politici zdůrazňují, že elektrárna je bezpečná. Rakušané si ale myslí opak. Někteří odpůrci jádra čas od čas blokují česko-rakouské hranice, což Praha považuje za porušování svobod EU.

Největší česká atomová elektrárna dodává zatím do sítě zhruba 12 TWh, letos by to podle plánu mělo být 12,4 TWh. S výrobou 15 TWh by jeden rok jejího provozu dokázal pokrýt spotřebu všech jihočeských domácností na zhruba 150 let. S vyšší výrobou se zároveň každoročně ušetří až tři miliony tun uhlí, které se jinak spálí v tepelných elektrárnách. Sníží se rovněž emise oxidu uhličitého. Ročně se v Česku jen pro výrobu elektřiny spotřebuje kolem 30 milionů tun uhlí.

Projekt Bezpečně 15Tera, který má podle zástupců ČEZ "vyléčit současné provozní nemoci Temelína", vytvořili zaměstnanci elektrárny. Jeho cílem je především dosáhnout spolehlivého provozu, mimo jiné zavedením nového systému práce s dodavateli, aby se i oni podíleli na bezproblémovém chodu elektrárny, či zlepšením komunikace se zaměstnanci. Zároveň chtějí Temelínští prezentovat elektrárnu jako bezpečný, stabilní a trvale se zlepšující podnik.

"Chceme, aby bezpečnostní ukazatele byly na úrovni první čtvrtiny světových jaderných elektráren, a to do konce prvního desetiletí tohoto tisíciletí. Teď jsme na průměru," uvedl Hlavinka. Druhá česká jaderná elektrárna Dukovany přitom patří v tomto směru k nejlepším. Ve světě je v nyní 442 atomových reaktorů vyrábějících elektřinu a staví se 29 nových elektráren.

Roční výrobu 15 TWh může Temelín podle vedení elektrárny dosáhnout nejen snížením neplánovaných výpadků, ale i dodržením délky odstávek, kdy bude mimo provoz méně než 100 dnů za rok. Zatím běžné odpojení trvá na jednom bloku většinou kolem 60 dní. Poruchy ale odstávky prodlužují. Například v roce 2005 elektrárna nevyráběla rekordních 173 dní. O rok dříve to bylo 148 dnů. Loni Temelín stál jen kvůli technickým problémům a delším odstávkám navíc další dva měsíce.

"Jestliže by Temelín loni neztratil 61 dnů výroby, tak by vyrobil o 1,7 TWh elektřiny více. Oba bloky tak mohly dosáhnout rekordní výroby 13,7 TWh," uvedl Václav Brom z tiskového odboru elektrárny. Zatím nejvíc elektřiny vyprodukovala jihočeská atomová elektrárna před třemi lety. Tehdy dodala do sítě 12,6 TWh proudu.

Česko má dvě jaderné elektrárny - Temelín a Dukovany, dohromady šest jaderných reaktorů. Temelín je největším zdrojem elektřiny, jeho výkon dosahuje 2000 megawattů. Pokrývá tak plných 15 procent celoroční domácí spotřeby. Spolu s Dukovany s výkonem 1760 megawattů se v obou zařízeních vyrábí asi 31 procent veškeré elektřiny v Česku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK